Dovranić: General Laušić je haški svjedok a ne osumnjičenik

GLASNOGOVORNICA Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić izjavila je da protiv umirovljenog generala Mate Laušića Haaški sud nije podigao optužnicu, te da to niti neće učiniti.

"Protiv Mate Laušića nije podignuta optužnica pred Haaškim tribunalom, a neće ni biti podignuta", prenosi izjavu glasnogovornice Ministarstva pravosuđa Večernji list u broju od petka.

Taj dnevnik pojašnjava da glasnogovornica Dovranić svoju izjavu zasniva na "kraćoj razmijeni informacija" sa šefom Uprave za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudovima Jakšom Muljačićem.

Tom su izjavom, kaže list, službeno demantirane glasine da je još jedan umirovljeni general HV-a s pozivom na informativni razgovor dobio status haaškog osumnjičenika.

Pozivajući se na "ocjene haaških stručnjaka bliskih hrvatskoj Vladi" dnevnik tvrdi da je Laušić pozvan na dvodnevni razgovor s haaškim istražiteljima u sklopu prikupljanja obavijesti, dokumenata i svjedoka vezanih uz operacije Medački džep i Oluja.

Tvrdnje da je Mate Laušić u svojstvu osumnjičenika pozvan na razgovor s haaškim istražiteljima danas je objavilo nekoliko dnevnih listova, pozivajući se na neslužbene izvore. Osim Laušića, mediji su spominjali da je na razgovore pozvano još nekoliko pripadnika specijalne policije, među kojima i zapovjednik Specijalne policije MUP-a Zdravko Janić.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti da je Haaško tužiteljstvo zatražilo razgovor s Laušićem i Janićem u svojstvu osumnjičenika.

Ne želeći otkriti s kim haaški tužitelji žele razgovarati i u kojem svojstvu, ministrica je samo dodala da se "već prije dva tjedna znalo da će stići pozivi za razgovore s haaškim tužiteljima".

Pročitajte više