Dragovoljci: Srbi koji žele obilježiti dan Oluje su cinici, nećemo sudjelovati u tome

"TREBAJU li Srbi u Hrvatskoj sudjelovati u službenom obilježavanju Oluje?", pitanje je koje mori kako hrvatsko, tako i srpsko stanovništvo Knina, sve od dana objave Samostalne demokratske srpske stranke koja je najavila kako će taj dan ove godine po prvi put službeno obilježiti i predstavnici Srba.

Iz SDS-a ovu odluku po svemu sudeći ne smatraju preuranjenom, držeći da je logično poštivati institucije i blagdane države u kojoj žive.

S druge strane, Udruga hrvatskih dragovoljaca liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin" priopćila je danas da neće sudjelovati u polaganju vijenaca, nazivajući obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja" na kojoj će sudjelovati i predstavnici Srba "ispolitiziranom farsom u kojoj oni neće nastupiti iz moralnih razloga na koje su mnogi očito zaboravili".

Nazivajući predstavnike srpske manjine koji su izrazili želju obilježiti dan kojega Hrvatska slavi kao Dan Domovinske zahvalnosti cinicima, dragovoljci su izrazili negodovanje i spram kninske gradske vlasti koje su prihvatile takvu ideju.

Dragovoljci također ističu kako je riječ o  "istim ljudima koji su 1990. i 1991. sudjelovali u progonu hrvatskog pučanstva, pljačkama, ubojstvima, napadima na nezaštićena sela i gradove, koji su bili direktni sudionici vlasti, ili sami izvršitelji zločina".

"Te iste osobe u medijima izjavljuju da je Oluja zločinačka akcija te da je tada izvršen najveći genocid ´u istoriji srpskog naroda´. " - stoji u propćenju dragovoljaca.

Udruga također najavljuje da će vijenac za poginule branitelje, u vlastitom aranžmanu, postaviti kod Središnjeg križa na gradskom groblju, te kod spomenika Draženu Kuduzu, kod "Kninjanke".

B.S.

Pročitajte više