Dramskom predstavom viških amatera počeli Dani hvarskog kazalištas

Književnoznanstvena i scenska manifestacija "Dani hvarskog kazališta", posvećena temama iz hrvatske književnosti, na kojoj uz hrvatske sudjeluju i inozemni znanstvenici, počela je večeras 31. put u Hvaru izvedbom predstave "Po prokuri" amaterskog kazališta Ranko Marinković iz Visa.

Skup organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Književni krug Split, Poglavarstvo grada Hvara i Hvarsko pučko kazalište.

Središnji je događaj četverodnevnog okupljanja u hvarskoj Logi znanstveni simpozij na kojemu će ove godine o temi "Igra i svečanost u hrvatskoj književnosti i kazalištu" raspravljati i svojim predavanjima dati prilog tridesetak književnika, dramaturga i književnih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

Amatersko viško kazalište "Ranko Marinković", jedno od najboljih na hrvatskoj amaterskoj sceni, predstavilo se večeras publici u Hvarskom kazalištu izvedbom pučke komedije u tri čina autora Petra Kukolja "Po prokuri", u režiji Lenka Blaževića.

Kukoljev dramski tekst o životnim situacijama u maloj sredini na višku je čakavicu preradila Lina Blažević, smjestivši radnju u živopisnu višku "škojorsku" svakodnevicu.

Iduća dva dana Hvaranima i sudionicima simpozija Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika izvest će Vojnovićeve "Sirene" u režiji i adaptaciji Davora Mojoša i "Viole" Luke Paljetka, prema motivima novele "Kvartet Milana Begovića", također u Mojoševoj režiji.

U ime Razreda za književnost HAZU manifestaciju već godinama, kao predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta, vodi znanstvenik teatrolog, akademik Nikola Batušić.

Sutra ujutro počinje prvi znanstveni skup kojim predsjedaju Nedjeljko Fabrio i Pavao Pavličić, a manifestacija se zatvara u subotu završnom riječju nakon rasprave.

Prilozi i rasprave s ovogodišnjih Dana hvarskog kazališta bit će nakon obrade objavljeni u znanstvenom zborniku kakvih je do sada, u izdanju Književnog kruga Split, objavljeno 30.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više