Drniš - ministar Kalmeta i gradska vlast o obnovi

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta posjetio je popodne Drniš, gdje je s gradonačelnikom Antom Dželalijom razgovarao o problemima obnove zaštićene gradske jezgre, koju je u pratnji domaćina i obišao.

Razgovoru su bili nazočni i šibensko-kninski župan Duje Stančić, dožupan Josip Odak i saborski zastupnik Jozo Topić.

Ministar Kalmeta je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom obnovom stambenog fonda.

Pomoćnik ministra Ljudevit Herceg istaknuo je da je Vlada do sada na obnovu u drniškom kraju utrošila 270 milijuna kuna, a da je obnovljeno 3.875 stambenih objekata, od 10.000, koliko ih se obnavljalo u Šibensko-kninskoj županiji.

Rekao je kako obnova stambenih objekata u Drnišu uskoro završava i najavio da slijedi obnova sportske dvorane srednje škole, starog đačkog doma i druga faza obnove dječjeg vrtića te još nekih manjih objekata.

Drnišane je posebno zanimalo hoće li grad Drniš imati priključak s državne ceste D33 Knin-Drniš-Šibenik na autocestu Zagreb-Split. Ministar je odgovorio da će Drniš imati spoj 2006. godine. Što se tiče rekonstrukcije spomenute državne ceste i uskog grla na Moseču, to pitanje trebaju riješiti stručnjaci, rekao je Kalmeta.

Drnišane je također zanimala obnova tri spaljene obiteljske kuće u zaštićenoj gradskoj jezgri čije ruševine ugrožavaju prolaznike, ali čiji vlasnici ne udovoljavaju odredbama Zakona o obnovi jer nemaju boravište u Drnišu.

Kalmeta je rekao da građevinska inspekcija što prije treba ustanoviti njihovo stanje i stupanj opasnosti za prolazniken i da će Ministarstvo potom kuće obnoviti. Račune će dostaviti vlasnicima, a ako ih oni ne plate, Ministarstvo će se naplatiti u nekretninama, kazao je ministar Kalmeta.

(Hina) xav yjn

Pročitajte više