Drnovšek o odnosima s Hrvatskom

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek ocijenio je da u ovoj godini neće doći do rješenja otvorenih bilateralnih pitanja s Hrvatskom.

´Stvari su u zadnjoj godini dana bile jako politizirane, osobito na hrvatskoj strani, bez obzira je li se radilo o granici, ribarstvu ili privatizaciji, a predizborno vrijeme i inače po definiciji nije dobro za rješenje takvih pitanja´, rekao je Drnovšek u dužem razgovoru za slovensku televiziju u nedjelju navečer, osvrćući se na odnose s Hrvatskom.

Drnovšek je rekao da zbog predizbornog razdoblja u Hrvatskoj sumnja da će neka od otvorenih pitanja biti riješena, te da je u međuvremenu potrebno održavati sadašnju razinu odnosa i paziti da se oni ne pogoršaju.

´Mi ćemo za to vrijeme ući u Europsku uniju i vjerojatno u NATO koji će objektivno morati biti zainteresirani da se ta pitanja, osobito potanje granice, skinu sa stola´, rekao je Drnovšek, dodajući da je to i objektivni interes Hrvatske budući da se i ona želi uključiti u te integracije.

Na pitanje o problematici nuklearke Krško i međudržavnog sporazuma o nuklearci koji je potpisan, ali ga slovenski parlament još nije ratificirao, Drnovšek je rekao da se zauzima za ratifikaciju kao ´preduvjet´ za bilo koje drugo rješenje jer taj sporazum rješava pitanje starih financijskih obveza. U slučaju da se sporazum u Sloveniji ratificira, rekao je Drnovšek, uvijek preostaje otvorenom mogućnost da Slovenija otkupi hrvatsku polovicu nuklearke.

Pročitajte više