Drobnjak: Odluka o pomicanju screeninga nije političke, nego tehničke prirode

ODLUKA Europske komisije o odgodi postupka screeninga za poglavlje pravosuđe i temeljna prava nije političke nego tehničke prirode, izjavio je u utorak navečer u Bruxellesu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

"Razlozi pomicanja datuma nisu političke, nego su tehničke prirode, a odluka je donesena u tijesnim konzultacijama Europske komisije s našim i turskim pregovaračkim timom", rekao je Drobnjak.

Screening za poglavlje pravosuđe i temeljna prava trebao je početi u ožujku i sada je odgođen za rujan.

Ovom odlukom Hrvatska dobiva dodatno vrijeme da nastavi s provedbom reforme u pravosuđu i da osigura što bolju startnu poziciju i kvalitetniji nastup na screeningu "i na nju treba gledati kao na saveznički potez Europske komisije, a nipošto kao kaznu za neispunjavanje političkih kriterija", dodao je Drobnjak, naglašavajući da to neće nimalo usporiti cijeli postupak dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, koji treba završiti do početka listopada.

U prethodnom krugu proširenja postojalo je poglavlje pravosuđe i unutarnji poslovi koje je zbog svoje složenosti sada podijeljeno u dva zasebna poglavlja: sloboda, pravda i sigurnost i pravosuđe i temeljna prava.

U hrvatskom pregovaračkom timu na oba ova poglavlja radi isto pregovaračko osoblje i obveze su tolike da nam zapravo odgovara da screening počne nešto kasnije, dobit ćemo kvalitetno vrijeme za pripremu, kako bi screening proizveo što kvalitetnije izvješće i na najmanju mjeru smanjio broj mogućih benchmarksa (kriterija za otvaranje pregovora), kaže Drobnjak.

Pročitajte više