Drobnjak: sredinom veljače preciznije o screeningu

Sredinom veljače mogla bi se znati područja na kojima bi mogao krenuti screening, odnosno proces detaljne usporedbe usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU, najavio je danas glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Sredinom veljače kreće nova runda tehničkih priprema za početak pregovora, objasnio je Drobnjak na sjednici Vlade.

Pregovori u užem smislu o pojedinim poglavljima - ukupno ih je 36, počinju tek nakon screeninga, kazao je glavni pregovarač.

Službena potvrda svih 36 poglavlja očekuje se 2. veljače kada će Europska komisija usvojiti okvir za pregovore.

Do ljeta bi screening trebao biti otvoren o svim poglavljima.

Sam screening, naglasio je, odvijat će se u dvije faze.

U prvoj, fazi upoznavanja, Europska komisija objašnjavat će koji se dio pravnih stečevina Unije odnosi na pojedino poglavlje, primjerice ribarstvo.

Za pojedina poglavlja taj će proces trajati jedan dan, a za složenija i do četiri tjedna.

Nakon toga se ispituje hrvatski zakonodavni i organizacijski okvir, gdje će se vidjeti gdje smo sukladni, gdje su potrebne manje prilagodbe, a gdje se razlikujemo i gdje su potrebni veći zahvati.

Kad screening završi bit će puno jasnija slika Hrvatskih obveza, odnosno precizno će se znati što je pred nama, što možemo, što ne možemo, što nam odgovara, a što ne i gdje ćemo tražiti izuzetke za nas, rekao je Drobnjak.

Glavni hrvatski pregovarač kaže da će u nekim poglavljima screening omogućiti da se pregovori otvore odmah, dok se o nekima neće moći otvoriti dok se ne dovrše neke obveze, npr. organizacijske.

(Hina) xbn/xum ysšh

Pročitajte više