Društvo "Hrvatska žena" iz Chicaga obilježilo 75. obljetnicu

DOBROTVORNO društvo "Hrvatska žena" iz Chicaga svečano je u subotu navečer obilježilo 75. obljetnicu postojanja i rada.

Društvo Hrvatska žena osnovano je 1921. u Zagrebu, a već 1929. osniva se i njegov ogranak u Chicagu gdje pod nazivom "Hrvatska žena, Grana br. 1 - Chicago" pomaže američke Hrvate te radi na očuvanju hrvatske kulturne baštine i upoznaje Amerikance s Hrvatskom i njezinom kulturom.

Iako je društvo osnovano kao humanitarno i kulturno, njegove aktivnosti su tijekom proteklih 75 godina bile daleko šire.

Od 1989. uoči osamostaljenja Hrvatske "Hrvatska žena" jača svoje veze s domovinom te svojim prilozima pomaže ostvarenje toga cilja.

Društvo je u vrijeme ratnih stradanja između 1992. i 1996. Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini poslalo više od 100 kontejnera pomoći vrijednih preko 10 milijuna dolara.

Ta i druga pomoć bila je pružena braniteljima, invalidima, djeci, bolnicama, školama, vrtićima te siromašnim obitelji s puno djece.

Prihod s ovogodišnje svečane večere namijenjen je djeci bez jednog ili oba roditelja iz Vukovara. Poseban gost večeri, na kojoj se okupilo oko 300 gostiju, bio je vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, koji je govorio o Vukovaru danas i potrebama za njegovu obnovu.

Čestitku društvu uputila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i u njoj se zahvalila na iznimnom doprinosu u razvitku hrvatsko-američkih odnosa i nesebičnoj pomoći pruženoj domovini.

Pročitajte više