Država neće financirati Slobodana Miloševića i njegovu obitelj

DRŽAVA neće financirati obranu Slobodana Miloševića pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i troškove njegove obitelji, niti druge haške optuženike koji su se obogatili u prijašnjem režimu, izjavio je u petak srbijanski ministar financija Mlađan Dinkić.

Unatoč početkom tjedna prihvaćenom Zakonu o pravima optuženih u pritvoru Haškog suda i članova njihovih obitelji, Ministarstvo financija donijet će uredbu kojom će se precizirati provođenje Zakona i utvrditi kriteriji za dobivanje pomoći iz državnog proračuna, rekao je ministar Dinkić na konferenciji za novinare, te objasnio da će pravo na pomoć imati samo oni čije su plaće ispod republičkog prosjeka. Dodao je da se među takve svakako ne ubrajaju Slobodan Milošević i članovi njegove obitelji.

Predsjednik Glavnog odbora Miloševićeve Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je u petak da je ministrova izjava "politička i marketinška" te da je "ne treba previše komentirati".

U izjavi za Radio B92 Dačić je rekao da se Zakon ne može mijenjati nikakvom uredbom i da ne očekuje da će Vlada Srbije donijeti bilo kakvu protuustavnu ili protuzakonsku uredbu, odnosno uredbu koja ima zakonsku snagu.

Socijalistička partija Srbije podržala je u parlamentu donošenje Zakona o pravima haških optuženika, zajedno s Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice i Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja.

Po donesenom zakonu, haškim optuženicima daje se pravo na posebnu naknadu za izgubljenu zaradu, paušalnu naknadu troškova osiguranja dokaza obrane i naknadu troškova stručne pomoći u pripremanju obrane. Članovima obitelji optuženih država pokriva troškove putovanja i boravka u inozemstvu radi posjeta optuženima, daje mjesečnu naknadu u visini plaće zaposlenih u državnim tijelima, te nadoknađuje dio troškova telefonskih i drugih poštanskih računa.

Zahtjev za ispitivanjem ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu Srbije podnijela je nevladina organizacija Komitet pravnika za ljudska prava, a isto je najavila i Demokratska stranka Borisa Tadića.

Pročitajte više