Mate Janković: Caritas i Crveni križ traže da hranimo njihove ljude

Foto: Nacionalna udruga ugostitelja

DRŽAVNE službe još uvijek nisu uspjele preuzeti organizaciju prehrane ljudi na Baniji. Tople obroke i dalje osiguravaju kuhari koji su se sami organizirali i pohitali u potresom pogođeno područje.

Sami pripremili jelovnike i vode evidenciju

"Na naše traženje oslobođene su i namirnice iz robnih zaliha i tu je država zaista brzo reagirala. Međutim, problem je što se od Udruge ugostitelja traži da sve to vodi i da se potpisuje i odgovara za sve što dođe iz robnih zaliha. Mi ne želimo da nas se sutra tereti zbog bilo čega", rekao je za Index Marin Medak iz Udruge ugostitelja.

Kuhari na terenu ne samo da su sami uspostavili kuhinje, nego su i pripremili sedmodnevne jelovnike po kojima se naručuju namirnice, sami vode logistiku i evidenciju svega što dolazi i što se potroši.

>> Hrvatski kuhari odmah nakon potresa došli u Petrinju. Tek danas im stiže pomoć države

Oprema zaostala iz JNA

"Država nema ni poljske kuhinje. Vojska nema prave poljske kuhinje. Imaju četiri nekakve zaostale iz JNA i od toga su nam prepustili tri u kojima možemo samo grijati vodu", rekao je Medak koji je prilično razočaran kaosom na terenu koji traje već punih deset dana. 

"Mi možemo ostati kuhati i ostat ćemo dok treba, ali država mora preuzeti odgovornost. Ne želim da nas se sutra proziva za profiterstvo. Osim što se kuha na terenu, veliki dio obroka dolazi i iz Zagreba. Obroke šalju i velike catering tvrtke", rekao je Medak. 

Crveni križ traži da ih volonteri hrane

Kuhari za sada sami raspoređuju i namirnice, odnosno po jelovniku traže da se na određene punktove šalje hrana koju dalje pripremaju. To je posao koji bi trebala raditi civilna zaštita, međutim i oni su kao i Crveni križ potpuno nespremni uhvatiti se u koštac s prehranom tolikog broja ljudi, koji su uz sve i raspršeni po terenu.

"Došli su nam i Caritas i Crveni križ sa zahtjevom da hranimo njihove ljude. Pa oni su ti koji bi trebali organizirati prehranu", ljutit je kuhar Mate Janković.

Uz neorganizaciju problem je i što država uopće nije predvidjela da se u slučaju katastrofe kakva se dogodila na Baniji stradalnici hrane toplim obrocima. 

Predvidjeli samo suhe obroke

"Imaju spremne samo suhe obroke. Konzerve, sardine, kekse, krekere", rekao nam je Medak. Takva prehrana može poslužiti prvih dan ili dva, ali nakon toga potrebno je činiti upravo ono što kuhari volonteri rade - osigurati ljudima topli obrok.

Predlažu da se kuha po restoranima i da država to i plati

Danas je održan i sastanak na kojem se pokušalo dogovoriti kako dalje osigurati opskrbu hranom.

"Nismo zapravo ništa dogovorili. Kuhanje pod šatorima nije rješenje. Predložio sam da se raspiše javni poziv za sve ugostiteljske objekte iz Sisačko - moslavačke županije koji mogu dnevno pripremiti sto i više obroka i da se onda iz njih distribuira.Tako bi se pomoglo i lokalnom stanovništvu i dobavljačima koji imaju stoku za klanje ili proizvodnju u OPG-ima. Rekli su mi da razmišljaju o tome kao o jednoj od opcija, ali ništa nije definirano", tvrdi Medak. Po tom sistemu trebalo bi ugostiteljima i platiti njihov rad i troškove.

Pročitajte više