Državljani SiCG provocirali slikom Draže Mihailovića

TROJICA državljana SiCG noseći sliku četničkog vojvode Draže Mihailovića ismijavanjem pada Vukovara pokušali su isprovocirati građane koji su se jučer oko 14,30 sati našli u centru Zagreba.

Pozivajući se na kazivanja očevidaca koji vidjeli spomenutu trojku, Večernji list piše da su se neimenovani građani SiCG s slikom četničkog vojvode fotografirali ispred spomenika banu Josipu Jelačiću. Srpski državljani, kako tvrde očevidci, vrijeđali su nacionalne osjećaje Hrvata i ismijavali pad Vukovara.

Privedeni mladić i dvije djevojke u Zagreb su došli iz Beograda s 30-tak studenta na izložbu "Dora Maar i Picasso", a na putu do Klovićevih dvora izdvojili su se iz skupine.

Nakon toga djevojke su fotografirale mladića koji je pred spomenikom bana Jelačića pozirao s fotografijom (formata A4) poznatoga osuđenog srpskog ratnog zločinca iz Drugog Svjetskog rata, Draže Mihailovića.

Glasnogovornica PU zagrebačke napomenula je kako su pojedini građani, kada su to vidjeli, negodovali, a u jednom trenutku jedna nepoznata osoba počela se naguravati sa studentima, no nije bilo ozlijeđenih.

Potom su građani slučaj prijavili policiji, a policija je privela troje srpskih studenata koji su imali Mihailovićevu sliku.

Troje studenta arhitekture, muškarac star 25 i djevojke 24 godine saslušani su u policijskoj postaji uz prisutnost, predstavnika konzulata Republike Srbije i Crne Gore (SCiG), a na njihovo traženje o tome je obaviješteno i Veleposlanstvo SCiG.

Srpski studenti bi u policijskim prostorijama trebali biti zadržani do nedjelje ujutro, kad će ih policija prepratiti sucu za prekršaje, rekla je glasnogovornica Vulama.

Po Zakonu o prekršajima može im biti izrečena novčana kazna, kazna prekršajnog zatvora ili zaštitna mjera izgona iz Republike Hrvatske, dodala je.

Pročitajte više