Državni odvjetnik Utaha na Twitteru prenosio smaknuće zatvorenika streljačkim vodom



DANAŠNJE smaknuće Ronnieja Leeja Gardnera u američkoj saveznoj državi Utah bilo je bizarno na nekoliko razina. Kao prvo, metoda smaknuća bila je streljački vod, što je mnoge podsjetilo na 19. stoljeće. Ipak, glavni državni odvjetnik Utaha koristio se najnovijim tehnologijama kako bi sve obavijestio o tijeku događaja -  smaknuće je prenosio preko Twittera.

"Upravo sam dao dopuštenje ravnatelju zatvorske službe da krene s Gardnerovim smaknućem. Neka mu Bog podari milost koju on nije podario svojim žrtvama", napisao je glavni državni odvjetnik Mark Shurtleff.

"Najgluplji i najgnusniji način korištenja Twittera ikad"

Mashable, stranica koja izvještava o društvenim medijima, upitala se je li primjereno da Shurtleff preko Twittera izvještava da će Gardnera upucati nekoliko trenutaka kasnije. Dio korisnika Twittera također je bio zgrožen upisom, a pisali su kako će taj upis "vjerojatno ući u povijest kao najgluplji i najgnusniji način korištenja Twittera ikad".

U sljedećem upisu Shurtleff je napisao kako će na njegovoj stranici biti stream konferencije za novinare čim mu potvrde da je Gardner mrtav.

Streljački vod

Čak i bez takvog korištenja Twittera, svi su se danas raspisali o smaknuću streljačkim vodom. Taj način smaknuća danas dopušta samo Oklahoma. U Utahu je streljački vod ukinut 2004. godine, ali zakon nije retroaktivan, pa je Gardner, koji je na smrt osuđen prije promjena zakona, mogao izabrati taj način smaknuća.

Zadnja dva smaknuća pomoću streljačkog voda u SAD-u dogodila su se upravo u Utahu. 1996. je tako smaknut John Albert Taylor, a 1977. Gary Gilmore. Gilmore je postao besmrtan nakon što je njegov slučaj opisan u knjizi "The Executioner's Song" Normana Mailera, za koju je pisac dobio Pulitzerovu nagradu.

Gilmoreove zadnje riječi bile su "Let's do it" ili "Učinimo to", a puno su se puta pojavile u popularnoj kulturi te čak bile i inspiracija za slogan tvrtke Nike.

Pročitajte više