DSV DOBILO LOBIRAJUĆE PISMO LOKALNOG DUŽNOSNIKA

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas se po prvi puta, tijekom rasprave o imenovanju općinskih sudaca, susrelo s lobirajućim pismom jednog lokalnog dužnosnika, jer je osim uobičajenog mišljenja nadležnog sudačkog vijeća svoje mišljenje o izboru suca poslao i gradonačelnik Novalje.

Za općinskog suca u Novalji natjecali su se sadašnji predsjednik Općinskog suda u Iloku Željko Đerđa i riječki odvjetnik Nenad Dračevac. Pregledavajući njihovu prijavnu dokumentaciju zamjenik predsjednika DSV-a Branko Hrvatin, koji je vodio današnju sjednicu, izvijestio je da je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo tijelu nadležnom za izbor sudaca poslao pismo u kojem se zalaže za izbor jednog od kandidata.

Unatoč tvrdnji da je takva praksa potpuno neuobičajena i suprotna principu trodiobe vlasti, Hrvatin je članove DSV-a upoznao sa sadržajem pisma, no prije glasovanja nije želio navesti koga bi od dvojice kandidata gradonačelnik radije vidio kao novog suca u svom gradu.

Među ostalim gradonačelnik je naveo kako pismom ne želi povrijediti neovisnost DSV-a, ali i naglasio da je Novalja zainteresirana da novoosnovani sud što skorije profunkcionira te da je grad uložio mnogo novca u uređenje sudskih prostorija, kazao je Hrvatin.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore i član DSV-a Ranko Pelicarić zatražio je da pismeno odgovore gradonačelniku i podsjete ga na ustavno načelo trodiobe vlasti, po kojem je sudska vlast samostalna.

Nakon što je u drugom izbornom krugu šest od devet članova DSV-a glasovalo za Đerđa, Hrvatin je kazao da je za takav izbor lobirao i gradonačelnik Novalje.

Neki od članova potom su prokomentirali da je dobro kako predsjedavajući Hrvatin nije ranije otkrio ime gradonačelnikovog kandidata, jer bi, kako su rekli, automatski glasovali protiv njega, iako je riječ o sucu i predsjedniku suda koji se pokazao vrlo dobrim u ustrojavanju Općinskog suda u Iloku. To će mu iskustvo dobro doći kao prvom sucu u novom sudu u Novalji, ustvrdili su članovi DSV-a.

DSV je danas sutkinjom Općinskog suda u Osijeku imenovao Dalmoslavu Grgić, a Jasenku Glavan sutkinjom zadarskog Općinskog suda. Jelena Bušić i Alen Vajcl imenovani su sucima Općinskog suda u Vinkovcima, dok će Zrinka Gojko popuniti upražnjeno sudačko mjesto na Općinskom sudu u Kninu.

Imenovani su i suci prekršajnih sudova u Rijeci, Garešnici i Novskoj.

(Hina) xam yln

Pročitajte više