DSV predsjednicu vrbovečkog Općinskog suda naknadno imenovao sutkinjom

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas predsjednicu Općinskog suda u Vrbovcu Lidiju Jakšić za sutkinju tog suda.

Lidija Jakšić je imenovana jednoglasno između četiri kandidata.

Većina članova DSV-a ocijenila je da ih zakonsko rješenje po kojem se predsjednika suda kojeg imenuje ministar pravosuđa može naknadno izabrati za suca u tom sudu dovodi u nezahvalnu situaciju da samo potvrđuju izbor ministra, bez obzira na kvalitetu kandidata, ili da uđu s njim u sukob.

Prilikom imenovanja Lidije Jakšić do sukoba i razlike mišljenja između DSV-a i ministrice nije došlo jer je rečeno da bi zbog svojih stručnih kvaliteta Lidija Jakšić trebala biti imenovana za sutkinju i da nije predsjednica vrbovečkog suda.

Lidija Jakšić sutkinja je Prekršajnog suda u Vrbovcu već 12 godina i u tom razdoblju nije imala ni jednu ukinutu presudu, istaknuto je.

Lidiju Jakšić lani je ministrica pravosuđa imenovala predsjednicom vrbovečkog suda, ali je ona tek nakon intervencije pravosudne policije uspjela preuzeti dužnost od dotadašnjeg predsjednika suda Milana Kranjeca. On je smatra da je ministrica nezakonito prekinula njegov mandat.

DSV-u je ovo drugi slučaj da za suca imenuje nekoga tko je prije toga postao predsjednik suda. Prvi slučaj bio je Ivice Crnića koji je prvo postao predsjednik, a potom sudac Vrhovnog suda.

Pročitajte više