Dubrovnik: Pripreme za dolazak Svetog Oca u završnoj fazi

PRIPREME za dolazak pape Ivana Pavla II. u Dubrovnik, 6. lipnja, u završnoj su fazi i svi će radovi pravodobno biti završeni, doznaje se od gradskih vlasti.

Sveti Otac služit će misu u luci Gružu, koja će početi u 11 sati, a predviđa se da će trajati do 13,30 sati.

Očekuje se da će na misu doći od 60.000 do 70.000 hodočasnika iz Splitsko-makarske metropolije, Šibenika, Splita, Hvara, Dubrovnika i Kotora, te iz Hercegovine i srednje Bosne. Također se očekuju hodočasnici iz Slovenije, Italije, Poljske, Češke i Njemačke.

Komunalno uređenje grada je u tijeku i radovi će biti gotovi na vrijeme - u prvom redu prometnice koje se žurno uređuju, te luka Gruž, gdje su već postavljeni pozornica i oltar, doznaje se od dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Projekt za oltar i bogoslužni prostor za euharistijsko slavlje koje će voditi Sveti Otac, izradila je dubrovačka Projektantska kuća "Alfaplan", a autor je arhitekt Stjepo Butijer.

Na podiju za euharistijsko slavlje, dugom 25 i širokom 13 metara, bit će postavljen Papin stolac, posebno dizajniran za tu prigodu, zatim kameni amvon (propovjedaonica), svijećnjak, moći Marije Propetog Isusa Petković, te kao temeljni kamen - dio uništena križa sa Srđa, stradao u topničkim napadima 6. prosinca 1991.

Na svečanom euharistijskom slavlju u luci Gružu pjevat će zbor od 450 ljudi, sastavljen od svih zborova iz Dubrovačke biskupije, a svirat će Dubrovački simfonijski orkestar.

Tijekom mise bit će izvedena Hrvatska misa, maestra Šime Marovića, i nekoliko prigodnih i pučkih skladbi.

Promet će na dubrovačkom području 6. lipnja biti posebno reguliran.

Najavljeno je da će automobili koji dolaze sa zapadne strane (iz smjera Splita) voziti do mjesta Orašca, odakle će se vjernici prevoziti autobusima javnoga gradskog prijevoza, a automobili koji dolaze s istočne strane (iz smjera Konavala) bit će zaustavljeni u Kuparima.

Uoči i tijekom posjeta Pape u dubrovačku Zračnu luku sletjet će više od 40 zrakoplova, i redovitih i izvanrednih čarterskih letova, a u Dubrovnik će drugi put pristati brod Aida Cara, i to u sklopu oživotvorenja projekta Dubrovnika kao "homeporta".

"Uspjeli smo dogovoriti režim prometa i nadam se da se neće osjetiti što će ti turisti toga dana biti hendikepirani, u smislu da neće moći cijeli dan dolaziti iz Zračne luke u Gruž, kao što je to inače", istaknula je dubrovačka gradonačelnica Šuica.

Izrazila je i zadovoljstvo što će Sveti Otac na povratku u Zračnu luku posjetiti dubrovačko povijesno gradsko grade i zaustaviti se ispred crkve sv. Vlaha, gdje će pustiti golubice mira.

Papa Ivan Pavao II. otputovat će zrakoplovom iz dubrovačke Zračne luke prema Rijeci u 18,25 sati.

Organizacija dolaska Svetog Oca u Dubrovnik stajat će četiri milijuna i 250.000 kuna, doznaje se od gradonačelnice Šuice.

Pročitajte više