dubrovnik spreman za tradicionalnu festu svetog vlaha

Tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem zastave sv. Vlaha sutra će se svečano otvoriti Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Festu će otvoriti dubrovački biskup Želimir Puljić, a ovogodišnji domaćini Feste dubrovačkog zaštitnika su pomorac Niko Srabotnak i obrtnik Čedomil Lukšić.

Dubrovački parac (svetac) sv. Vlaho slavi se od davne godine 971., kada je, po predanju, spriječio mletački napad na Dubrovnik. Spominjući se toga čudnovatog događaja, već je 2. i 3. veljače iduće godine (972.) održana Festa u njegovu čast, a gradska vrata tog su dana otvorena vjernicima iz okolice i najudaljenijih seoskih župa Konavala i Dubrovačkog primorja.

Prije otvorenja ovogodišnje Feste Gradsko će vijeće održati svečanu sjednicu na kojoj će biti uručene nagrade zaslužnim osobama i ustanovama. Ovogodišnji su dobitnici književnica Tereza Gović, dirigent Frano Krasovcu, Matica hrvatska iz Dubrovnika i Dom za starije i nemoćne ´Domus Christi´, a nagradu za životno djelo dobio je poznati hrvatski jedriličar Andro Knežević.

Na sam blagdan, 3. veljače, dubrovačkim ulicama proći će tradicionalna procesija, a misu će ispred katedrale predvoditi dubrovački biskup Želimir Puljić.

Festa sv. Vlaha trajat će do nedjelje, 9. veljače, kada će se nakon mise spustiti zastava sv. Vlaha - zaštitnika Dubrovnika.

Pročitajte više