Duda završio posjet Sloveniji: "Moramo zajedno graditi gospodarsku i energetsku sigurnost"

Foto: FAH

SUDJELOVANJEM na slovensko-poljskom gospodarskom forumu i razgovorima sa slovenskim premijerom Miro Cerarom poljski je predsjednik Andrej Duda danas završio dvodnevni posjet Sloveniji tijekom kojega je razgovarao s najvišim slovenskim dužnosnicima o razvoju bilateralnih, posebno ekonomskih odnosa, te o europskim pitanjima.

Poljska i Slovenija godišnje ostvaruju 1,5 milijarda eura trgovinske razmjene, a prilike za njeno povećanje nisu male, ocijenjeno je u razgovorima.

"Perspektive za razvoj gospodarske suradnje su velike i pozivam slovenske poduzetnike da što više rade na poljskom tržištu", kazao je Duda na poslovnoj konferenciji poljskih i slovenskih gospodarstvenika.

"Moramo zajedno graditi gospodarsku i energetsku sigurnost u našem dijelu Europe", kazao je Duda.

O gospodarskim odnosima

Gospodarski odnosi dviju zemalja bili su prije toga i u središtu njegovih razgovora sa slovenskim premijerom Cerarom, potvrđeno je iz premijerova ureda.

"Poljska je naš sedmi po redu trgovinski partner, a zajednički ocjenjujemo da postoji potencijal za jačanje suradnje na gradnji prometne infrastrukture koja bi povezala sjever i jug s državama srednje Europe", kazao je Cerar u izjavi za javnost nakon sastanka s poljskim predsjednikom.

Poljski je predsjednik prilikom posjeta Ljubljani i službeno pozvao slovenskog predsjednika Pahora na summit Triju mora koji će se u srpnju održati u Poljskoj.

Odnosi dviju država na političkom polju ocijenjeni su vrlo dobrima, unatoč nekim razlikama među njima kad se radi o gledanju na budućnost EU-a.

Nakon razgovora Pahor i Duda podržali su europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, što je zalog njihovu razvoju i stabilnosti.

Pročitajte više