duga resa: tribina s projekcijom filma o policajcima-prosvjednicima s markovog trga

U organizaciji Udruge hrvatskih policajacaveterana Domovinskog rata u Dugoj Resi je danas održana tribina na kojoj je prikazan dokumentarni film o prosvjedu neraspoređenih policajaca na Markovom trgu u Zagrebu.

Danas je točno 334. dan prosvjeda neraspoređenih policajaca koji su u kapelici crkve Svetog Marka. Predsjednik Udruge hrvatskih policajaca, Filip Lacić rekao je da je to najdulji prosvjed u Hrvatskoj, a koliko je njemu poznato i u svijetu.

Najavio je da je tribina u Dugoj Resi o prosvjedu neraspoređenih policajaca prva u nizu koje će se održati u svim županijama, a prve na redu su tribine u Gospiću i u Koprivnici.

´Cilj Udruge hrvatskih policajaca-veterana Domovinskog rata je da javnost sazna o neprihvatljivom stajalištu ministra unutarnjih poslova Šime Lučina da u Hrvatskoj više nema neraspoređenih, već samo bivših policajaca´ rekao je predsjednik Udruge, policajac-prosvjednik Lacić.

Dodao je da su zato policajci-prosvjednici Vladi i ministru Lučinu jučer poslali pismo u kojem, kako je rekao, ´ukazuju na činjenicu da su na neka od njihovih radnih mjesta zaposleni srpski teroristi, dragovoljci formacije ´Beli Orlovi´, te da su ´mnogi od njih počinili teške zločine´.

Na tribini je novinarima podijeljen popis s imenima 28 policajaca, s trenutačnim mjestom zaposlenja u policiji, za koje se tvrdi da su kao srpski teroristi uglavnom sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske ili da imaju neodgovarajuću stručnu spremu, a da su primljeni u hrvatsku policiju na radna mjesta otpuštenih policajaca prosvjednika.

Udruga hrvatskih policajaca u pismu Vladi i ministru Lučinu podsjeća da oni kao dragovoljci Domovinskog rata imaju zakonsku prednost u zapošljavanju pod jednakim uvjetima.

Odvjetnik i pravni zastupnik policajaca-prosvjednika Vlado Maković pojasnio je formalno pravne povrede prava neraspoređenih policajaca.

Rekao je kako se u izvješćima povjerenstva Vlade RH o zbrinjavanju neraspoređenih policajaca navodi da je oko 3700 radnih mjesta ukinuto. No, tvrdi odvjetnik Maković, ´istina je da ni jedno radno mjesto 150 prosvjednika nije ukinuto, a provjerom je ustanovljeno da su na njihova mjesta zaposleni nestručni ljudi, mahom Srbi i to bez potrebne stručne kvalifikacije´.

Također navodi da su ´rješenja o prestanku službe u MUP-u hrvatskim policajcima donijeta prema tajnim kriterijima i to pravilnikom o reorganizaciji koji nigdje nije objavljen´.

Odvjetnik Maković naglašava da su, ´prema Zakonu o upravnom postupku, otpušteni policajci trebali biti saslušani´ te da su ´povrijeđene i odredbe iz Zakona o radu, jer su dobili otkaze bez nabrojenih razloga povrede radnih obveza, a nisu im ukinuta ni radna mjesta kao drugi mogući razlog zakonitog otpuštanja´. ´Uskraćena su im i prava iz Ustava RH, kao pravo na rad, pravo na ravnopravnost, te pravo na utvrđivanje materijalne istine, uključujući i pravo na saslušanje stranaka´, rekao je na tribini u Dugoj Resi odvjetnik policajaca-prosvjednika Vlado Maković.

Autor prikazanog dokumentarca o prosvjedu neraspoređenih hrvatskih policajaca koji prosvjeduju već gotovo godinu dana na Markovu trgu u Zagrebu, je novinar Domagoj Margetić.

Pročitajte više