Dupuis upozorio Europsku komisiju da se ne odugovlači s hrvatskom

ZASTUPNIK Transnacionalne radikalne stranke u Europskom parlamentu Olivier Dupuis u srijedu je pozvao Europsku komisiju da potakne Europsko vijeće da hitno donese odluku o hrvatskom prihvaćanju i ispunjavanju kriterija iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te tako prekine odugovlačenje Nizozemske i Velike Britanije koje odbijaju ratificirati taj Sporazum.

Dupuis u svom pismu, koje je u petak dostavljeno Hini iz Bruxellesa, upućuje niz pitanja Europskoj komisiji vezanih uz ratifikaciju hrvatskog SSP-a u zemljama EU.

Dupuis tako pita kako je moguće da 13 zemalja EU ima jedinstveno stajalište o hrvatskom ispunjavanju obaveza iz SSP-a, a samo dvije nemaju. Nizozemska i Velika Britanija prekinule su proces ratifikacije SSP-a zbog slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, te inzistiraju na tome da je njegovo uhićenje i izručenje Haagu uvjet za ratifikaciju SSP-a.

"Vjeruje li Komisija da je primjereno što su te dvije zemlje članice (Nizozemska i Britanija) suspendirale proces rafitikacije?", pita Dupuis i nastavlja: "Zar se Komisija ne slaže da treba što prije potaknuti Europsko vijeće da donese hitnu odluku da Hrvatska poštuje svoje obaveze i tako zaustavi gubljenje vremena?".

Pismo, inače, nosi naslov "Hrvatsko članstvo u EU: Taktika opstrukcije mora biti razotkrivena!".

Dupuis je rođen u Belgiji 1958., a član je Radikalne stranke od 1981. godine. Već godinu dana kasnije u Dubrovniku je organizirao prosvjed potpore slobodi i demokraciji. Zbog toga je uhićen i nakon tri dana protjeran iz ondašnje SFRJ. U prosincu 1991., zajedno s predsjednikom radikala Marcom Pannellom, posjetio je hrvatske borce na bojišnici u okolici Osijeka, odjeven u hrvatsku vojnu odoru. U Europski je parlament biran u dva mandata, 1996. i 1999. godine.

Pročitajte više