Dužina kromosoma odražava rizik obolijevanja u starosti

KOD STARIJIH se osoba očekivana životna dob može pročitati na završecima kromosoma, objavili su znanstvenici u američkom znanstvenom časopisu The Lancet.

Kromosomi tijekom života na završecima gube DNK i kako čovjek stari tako završeci kromosoma, odnosno telomeri, postaju sve kraći. Richard Cawthon i njegovi kolege sa sveučilišta Utah u Salt Lake Cityju prvi su put ispitali postoji li veza između skraćivanja telomera i rizika obolijevanja od određenih staračkih bolesti te prijevremene smrti. Oni su mjerili dužinu telomera kod 143 osobe, starije od 60 godina.

S obzirom na stupanj starosti, ispitanici s dužim kromosomskim završecima u prosjeku su živjeli četiri do pet godina dulje od osoba čiji su kromosomski završeci bili kraći. Osim toga, oni su imali trostruki rizik obolijevanja od smrtonosnih srčanih bolesti. Rizik od smrti uzrokovane zaraznim bolestima kod osoba s ekstremno kratkim telomerima osam je puta veći nego kod osoba s posebno dugim telomerima.

Kod određenih nasljednih bolesti već je prije utvrđena veza između skraćenja telomera i ranog početka staračkih bolesti. No, ovo je ipak tek prva studija koja je tu vezu mogla dokazati kod zdravih starih osoba.

Pročitajte više