Dvije "magične" rečenice za izraelske upade u Rafah

POSTOJE dvije "magične" rečenice koje izraelska vlada koristi kako bi "nagovorila" vojnike, pilote i njihove obitelji za napad na Rafah: "naoružani muškarci" i "tuneli za krijumčarenje oružja", piše u srijedu novinar izraelskog lista "Haaretz".

Zvuk ovih dviju prijetećih rečenica nadjačava zvuk oružja i bombardiranja, kao i zvuk vozila hitne pomoći, nastavlja izraelski list.

"U posljednje tri i pol godine, stanovnici Rafaha sve su ovo iskusili, i to puno češće i u većem obimu od ostalih palestinskih zajednica u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", dodaje Haaretz.

Nakon posljednjih izraelskih napada na Rafah, izvršenih u utorak, točan broj palestinskih žrtava još nije poznat, a palestinski bolnički izvori tvrde da su većina žrtava civili.

Prva medijska izvješća u Izraelu govorila su o "naoružanim muškarcima", ali ističe "Haaretz", "tko god da je naredio raketni napad na ulaz u džamiju smao nekolko minuta nakon što je mujezin pozvao vjernike na molitvu, znao je da u džamiji neće biti samo naoružani muškarci, ako ih je uopće i bilo".

Bez žrtava od utorka, navodi izraelski list, u Rafahu - koji prema nekim procjenama ima 150.000 stanovnika - je dosad poginulo 320 osoba - 85 ubijenih bila su djeca mlađa od 18 godina, među ubijenima je i 27 žena, a najmanje 200 ubijenih su bili civili.

Ostali su bii "naoružani muškarci" i članovi palestinskih službi sigurnosti.

Što se tiče "tunela za krijumčarenje oružja", njima se ne krijumčari samo oružje, već i lijekovi, hrana i cigarete, i to po cijenama koje više odgovaraju uglavnom siromašnim stanovnicima Rafaha.

"Ni naoružani muškarci ni oružje koje se prokrijumčari tunelima nisu strateška prijetnja Izraelu", navodi Haaretz, te dodaje da "svi u Izraelu - i oporba i vlast - snosi odgovornost za ono što vlada radi u Rafahu".

Izraelske akcije u Rafahu, koje uključuju i rušenja kuća, osudila je međunarodna zajednica i nevladine organizacije.

Pročitajte više