Dvoje mrtvih nakon završetka talačke krize u zgradi NASA-e

NAORUŽANI muškarac upao je u Svemirski centar Johnson, sjedište NASA-e u Houstonu, te nakon nekoliko sati držanja talaca, ubio jednog taoca i sebe. Jedna taokinja je preživjela.

Drama je započela u 13:40 po lokalnom (20:40 po hrvatskom) vremenu kada je osoba opisana kao uposlenik građevinske tvrtke Jacobs Engineerings, naoružana s revolverom ušla u Zgradu 44 koja se nalazi u okviru kompleksa Svemirskog centra. Tada se u toj zgradi održavao poslovni sastanak. Prema prvotnim izvješćima napadač je tada dvije osobe uzeo kao taoce. Prema najnovijim jednu je odmah ustrijelio, jednu vezao, a ostalima rekao da napuste prostoriju.

Odmah po dojavi, interno osiguranje i houstonska policija su zapovijedili svim uposlenicima i posjetiteljima Centra da ostanu zaključani u svojim uredima. Za svaki slučaj je evakuirana i zgrada obližnje srednje škole.

Potom se oko 17 sati (ponoć po hrvatskom vremenu) u Zgradi 44 čuo pucanj. Policija je pronašla tijelo napadača i taoca. Neka od izviješća spominju kako se na poprištu nalaze detektivi Odjela za unutarnje poslove houstonske policije, iz čega se izvodi zaključak kako je u pucnjavi sudjelovala policija.

Iako nije službeno potvrđeno ABC javlja kako se radi o 60-godišnjem Williamu Phillipsu Jr. Neslužbeno se doznaje da je danas trebao dobiti otkaz.

Također se neslužbeno doznaje da se u jednom trenutku taokinja uspjela osloboditi i pobjeći.

Svemirski centar Johnson je poznat po tome što se u njemu nalazi Centar za kontrolu misija iz koje se upravljaju svim svemirskim letovima. To je samo jedna od brojnih zgrada kompleksa. Zgrada 44, gdje se dogodio napad, je Centar za komunikacije i praćenje.

Svakog radnog dana se u Centru nalazi najmanje 3000 službenika, te nešto manji broj uposlenika privatnih kooperantskih tvrtki među koje pripada i Jacobs Engineering.

Lokalne TV-postaje javljaju kako je posebna policijska postrojba poslana u kuću napadača koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Houstona.

NASA je objavila kako su za cijelo vrijeme talačke krize održavane redovne aktivnosti vezane uz kontrolu tekućih svemirskih misija, uključujući one vezane za Međunarodnu svemirsku postaju. Glasnogovornik NASA-e je također najavio da će, u svjetlu današnjeg događaja, njegova agencija obaviti temeljitu reviziju svih sigurnosnih procedura, odnosno provjera osoblja.

D.A.

Pročitajte više