Dvojica invalida Domovinskog rata prosvjeduju pred Slobodnom Dalmacijom

INVALIDI Domovinskog rata Luka Rađa i Jozo Matić danas su, paljenjem svijeća za duše poginulih branitelja Hrvatske vojske, započeli svakodnevni jednosatni prosvjed pred novinskom kućom "Slobodnom Dalmacijom" protiv uređivačke politike tog splitskog dnevnika.

U letku, što ga dijele prolaznicima, jednoga od zamjenika glavnog urednika "Slobodne" Mladena Krnića ocjenjuju "ideologom Slobodne koji", kako tvrde, "uz pomoć desetak svojih trabanata, kao produžena ruka Save Štrbca svakodnevno s mržnjom organizirano blati Domovinski rat, generale, Crkvu, a naročito prvog predsjednika RH Franju Tuđmana".

Savo Štrbac vodi beogradski Dokumentacijsko-informacijski centar Veritas koji je u jednoj svojoj brošuri naveo imena 1548 srpskih žrtava u "Oluji", a na nevjerodostojnost tih podataka javnost i Sud u Haagu prije tri godine upozorio je Hrvatski helsinški odbor tvrdeći da je navedeni broj žrtava dva puta uvećan te da su se Veritasovi podaci naknadnim provjerama uvijek pokazali netočnim.

Prosvjednici Rađa i Matić rekli su novinarima da se stalno pitaju zašto novinari "Slobodne Dalmacije" nisu istražili partizanske i četničke zločine, ili ubojstva Hrvata na okupiranim UNPA zonama.

Rađa i Matić pozvali su sve branitelje da im se pridruže svaki dan u podne na prosvjedu koji će trajati, uz paljenje svijeća, kako su kazali, sve dok ne dođe novo uredništvo u "Slobodnu Dalmaciju".

Prozvani Mladen Krnić, zamjenik glavnog urednika "Slobodne", u izjavi za Hinu rekao je kako zna za prosvjed ispred zgrade, da ga smara "potpuno suludim, nerelevantnim i promašenima te da zbog toga ne zaslužuje nikakav komentar".

Pročitajte više