DZURINDA ZAPOČEO POSJET HRVATSKOJ SUSRETOM SA SANADEROM

Slovački premijer Mikulaš Dzurinda doputovao je u srijedu u službeni posjet Hrvatskoj koji je započeo razgovorom s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

Kako se očekuje, teme njihovog razgovora bit će bilateralna pitanja, perspektive i razvoj nakon što je Slovačka 1. svibnja postala punopravnom članicom Europske unije, te sudjelovanje u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Dzurinda će se također sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Slovačka, koja je u svibnju postala i članica NATO-a, redovito je u dosadašnjim susretima s hrvatskim dužnosnicima isticala potporu hrvatskim naporima za pristup euroatlantskim integracijama.

U kolovozu, za privatnog posjeta Hrvatskoj i sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, novi predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, Slovak hrvatskoga podrijetla, naglasio je spremnost svoje zemlje pomagati Hrvatskoj na njezinu putu.

U proteklih pet mjeseci i druge institucije slovačke vlade iskazale su potporu. Premijer Dzurinda je u uvodnome govoru na međunarodnoj konferenciji o širenju Europe u ožujku u Bratislavi, kada je u svojstvu domaćina govorio o stanju u regiji, kazao da "napredak Hrvatske predstavlja prekretnicu".

Korištenje slovačkih iskustava vezanih za legislativu u približavanju EU-u i NATO-u bit će dobrodošla pomoć Hrvatskoj, suglasili su se u lipnju u Zagrebu predsjednik Sabora Šeks i njegov tadašnji gost, slovački kolega po dužnosti Pavol Hrušovski.

Dzurinda, premijer od 1998. godine kada je dužnost preuzeo od Vladimira Mečiara koji je dominirao slovačkom politikom od pada komunizma 1989. godine, službeno je posjetio Zagreb i 2000. godine.

(Hina) xkga ydv

Pročitajte više