Economist: Glasanje o Brexitu moglo bi dovesti do dugotrajnih podjela u britanskom društvu

Screenshot: Economist

REZULTATI britanskog referenduma bili su neizvjesni do samog kraja, ali već sada je jasno da su doveli do dubokih podjela u društvu. Milijuni britanskih glasača gnjevni su na svoju vladu, vođe najvećih političkih stranaka, velike kompanije, ali i stručnjake s bilo kojeg područja, piše Economist.

Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno je, možda više no ikad, po klasnoj pripadnosti, dobi, religiji, a uzmemo li u obzir Sjevernu Irsku, podijeljeni su i po pripadnosti ograncima ista religije. Naime, Foyle s većinskim rimokatoličkim stanovništvom glasao je za ostanak dok su protestanti u Sjevernom Antrimu glasali za odlazak.

Noć nakon glasanja, kada su se prebrojavali glasovi, bila je jako neobična. Pobornici odlaska počeli su se međusobno napadati, ali ni pobornici ostanka nisu si ostali dužni. Konzervativna stranka Davida Camerona predvodila je kampanju za odlazak, iako je on sam podržavao ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Oporbenoj Laburističkoj stranci nije dugo trebalo da istresu kritike na račun svoga šefa Jeremyja Corbyna koji nije pokazao pretjeran entuzijazam za ostanak. Glasači britanske radničke klase, tradicionalne utvrde Laburista, napustili su ih i glasali za odlazak. Laburistički političari stavljaju razočaravajuće okretanje leđa glasača na teret svom, nedavno izglasanom, šefu.

Duga, ružna kampanja

Nakon duge, na trenutke i ružne, kampanje za odlazak gdje su političari iz rukava sipali brojne netočne tvrdnje, od Turskog ulaska u EU i dolaska 76 milijuna "onih drugih" u EU, do izmišljenih brojki o britanskom plaćanju EU. Političari poput Nigela Faragea nakon godina kampanje za odlazak iz EU nisu pretjerano slavili. Odmah nakon referenduma, Farage je bio priznao poraz, a jutros se pokušava distanirati od nekih tvrdnji iz njegovog političkog kampa.

Nevjerica među političarima potpuno je razumljiva i to ponajviše zato što su svi svjesni da se nešto bitno događa. Ali nakon što je Škotska otvoreno kritizirala rezultate, i to s pravom jer je gotovo dvije trećine Škota glasalo za ostanak, nakon što je Sjeverna Irska spomenula otcjepljenje, nakon što je Španjolska opet zatražila Gibraltar, jasno je da će za podjele nastale jučerašnjim glasanjem trebati jako dugo vremena kako bi nestale.

Pročitajte više