Egipatski oporbeni čelnik Ayman Nour osuđen na pet godina zatvora

SUD u Kairu osudio je na pet godina zatvora Aymana Noura, glavnog oporbenog čelnika koji je bio protukandidat Hosniju Mubaraku na egipatskim predsjedničkim izborima u rujnu, zbog krivotvorenja dokumenata potrebnih za osnivanje političke stranke.

Nouru (41) se sudilo zajedno s još šestoricom suoptuženih u slučaju koji se odnosi na uspostavu stranke al-Ghad (Sutra) u listopadu 2004. Osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od 3 do 10 godina.

Odvjetnički tim je priopćio da će uložiti žalbu na najvišoj sudskoj instanci.

Nour je bio drugi po broju glasova na predsjedničkim izborima u rujnu, prvima u Egiptu na kojima je sudjelovalo više kandidata.

Jednogodišnji sudski postupak protiv Noura izazvao je međunarodne kritike i napetost u odnosima Egipta i Sjedinjenih Država.

Nour je na čitanje presude doveden iz zatvorske bolnice gdje se nalazi već tjedan dana nakon što je započeo štrajk glađu u znak prosvjeda zbog svog zatvaranja.

Presuda je izazvala burno negodovanje stotina Nourovih pristaša u sudnici i izvan nje. I tijekom čitavog suđenja prošlog tjedna pred sudom su prosvjedovali Nourovi pristaše kojima su se pridružili članovi nekoliko novih oporbenih struja, među kojima i pripadnici Pokreta za promjene, poznatog u Egiptu pod imenom Kefaya (Dosta).

Pročitajte više