Eko Kvarner i slovenski zeleni o možebitnoj trasi naftovoda Delnice - Trst

Predstavnici slovenskih ekoloških udruga i Udruge Eko Kvarnera iz Omišlja zaključili su na današnjem sastanku u Njivicama na otoku Krku da je referendum uvjet za možebitnu izgradnju dionice naftovoda Delnice Trst.

Referendum bi se morao provesti u svim slovenskim i hrvatskim jedinicama lokalne samouprave koje se koriste izvorištima pitke vode na mogućoj trasi novog naftovoda, priopćio je Eko Kvarner.

U priopćenju se kaže da su predstavnici ekoloških udruga na današnjem sastanku razmatrali mogućnost izgradnje nove trase naftovoda od Delnica prema Trstu preko slovenskog teritorija, koju je, kako se ističe, aktualizirao predsjednik Stjepan Mesić.

Eko Kvarner smatra da bi preusmjeravanje naftovoda prema tršćanskoj luci bio samo način ostvarenja, odnosno spašavanje projekta "Družba Adria", ali da je malo vjerojatno da bi ekološki osviještena slovenska javnost dopustila izgradnju naftovoda na svojem teritoriju.

Također se izražava nada da će hrvatska država i Primorsko-goranska županija "uskoro pokazati odgovornost za zalihe pitke vode u Gorskom kotaru, koje su ugrožene lošim cijevima Jadranskog naftovoda (JANAF), što je pokazao i nedavni ekološki izgred pokraj Pakraca".

Projektom "Družba Adria" predviđa se povezivanje naftovoda nekoliko europskih zemalja, što bi omogućilo dovod ruske nafte do luke u Omišlju, gdje bi se nafta ukrcavala u tankere i prevozila do kupaca. Projektu se protive ekološke udruge i dio javnosti s obrazloženjem da se povećava opasnost onečišćenja Jadrana i ugrožava turizam.

(Hina) xhšup yjn

Pročitajte više