"Eko Kvarner" ne želi terminal za ukapljeni plin u Omišlju

UDRUGA "Eko Kvarner" iz Omišlja poslala je danas hrvatskoj Vladi predstavku kojom se protive mogućnosti da se izgradi terminal za ukapljeni naftni plin (LNG) na području Omišlja na otoku Krku, iako podupire izgradnju takvog terminala na Jadranu.

Vlada je najavila da će Povjerenstvo za plinofikaciju uskoro raspravljati i o terminalu za LNG.

"Eko Kvarner" ističe da ga je na predstavku potaknuo poziv Vlade da joj se jave svi zainteresirani u svezi s izgradnjom LNG-terminala na Jadranu.

U predstavci su, kako se ističe, iznesene spoznaje do kojih je došla LNG radna skupina Eko Kvarnera tijekom 20 mjeseci, koliko je proučavala tu problematiku.

"Eko Kvarner" također ističe da podupire plinofikaciju Hrvatske i izgradnju LNG-terminala na Jadranu, no dodaje da u Omišlju ima opasnih kemikalija kojima se koristi petrokemijska industrija te da su ondje Janafovi spremnici nafte.

Za slične petrokemijske pogone i LNG-terminale u SAD-u je propisano da se, zbog moguće katastrofe u slučaju nesreće, grade na udaljenosti većoj od pet milja od naselja.

"Eko Kvarner", uz ostalo, navodi da je prikupio opsežnu dokumentaciju u kojoj se sustavno analiziraju svi problemi transporta i korištenja LNG-a. Ti dokumenti upućuju na visoku sigurnost brodova za prijevoz LNG-a, koji u dosadašnjim havarijama nisu bitno onečistili okoliš, ali i na nesreće na terminalima u kojima je bilo mnogo žrtava.

U Omišlju bi, upozorava udruga, u tom slučaju svi pogoni bili u krugu od samo jedne milje, što dodatno povećava opasnost.

Pročitajte više