"Eko Kvarner" objavio rezultate ispitivanja stranaka o "Družbi Adria"

EKOLOŠKA udruga "Eko Kvarner" danas je objavila rezultate ispitivanja političkih stranaka o projektu "Družba Adria", istaknuvši da su političke stranke dovoljno senzibilizirane za ovo pitanje, ali da osim njih nekoliko, slabo poznaju tehničke i financijske parametre projekta.

"Eko Kvarner" zaključuje da dobro argumentiran prijedlog o izlasku Hrvatske iz tog projekta može dobiti potrebnu potporu zastupnika u Hrvatskom saboru, jer je jedno od upita i njihovo glasovanje u Saboru u toj temi.

Udruga navodi da istraživanje, provedeno u početku ovoga mjeseca, ne treba utjecati na birače, ali da neizravno utječe na stranke u budućoj parlamentarnoj raspravi o projektu te da će poslužiti kao provjera iskrenosti stranaka na sljedećim lokalnim izborima.

"Eko Kvarner" poslao je deset pitanja na adrese 57 političkih stranaka, a na upitnik su odgovorile 42 stranke.

Od parlametnranih stranaka, stoji u rezultatima, nisu odgovorili SDP, IDS, Libra, SNS i SBHS. Potpuno se negativno o projektu odredio HSP, LS, HSLS, HKDU, HB i HIP. Većina stranaka, među kojima HDZ, HNS, HSS, PGS, DC i HND, kako stoji u priopćenju, iskazalo je stajalište o opstojnosti projekta "Družba Adria", koje se najkraće može izreći s "možda", kaže se u priopćenju.

Projektom "Družba Adria" predviđena je doprema nafte s ruskih naftnih polja naftovodom do terminala u Omišlju te daljnji prijevoz tankerima. "Eko-Kvarner" već dugo vodi kampanju, tražeći da se utvrdi kolika će biti dobit i gubitci od toga projekta, kvalitetnu studiju utjecaja na okoliš i županijski referendum o prihvaćanju tog projekta, a posebno upozorava na balastne vode koje tankeri ispuštaju prije ukrcaja nafte.

Pročitajte više