Ekvadorski birači na referendumu podržali predsjednika

EKVADORSKE VLASTI, nakon što je prebrojano 18 % listića, tvrde da je preko 83 % birača na referendumu podržalo ustavne reforme predložene od strane ljevičarskog predsjednika Rafaela Corree.

Correa je na pres-konferenciji, blistajući od zadovoljstva, taj rezultat proglasio "povijesnom pobjedom", rekavši kako su "budućnost" i "domovina bili u pitanju".

Correa, ekonomist školovan na Harvardu i bivši ministar, izabran je za predsjednika prošle godine, a mnogi kritičari mu zamjeraju sve veću bliskost s Hugom Chavezom, ljevičarskim predsjednikom Venezuele.

Correa je kritike i izazvao svojim planom ustavne reforme, koji se temelji na raspisivanju izbora za novu ustavotvornu skupštinu. Novi ustav bi, prema očekivanjima, trebao bitno smanjiti ovlasti ekvadorskog Kongresa - zakonodavnog tijela koje je u posljednjem desetljeću opozvalo čak trojicu predsjednika, a koje mnogi smatraju leglom korupcije i nesposobnosti. Zauzvrat bi ojačala funkcija predsjednika, u čemu mnogi kritičari vide mogućnost stvaranja autoritarnog režima nalik na onaj u Venezueli.

Međutim, većina Ekvadoraca je oduševljena ekonomskim programom novog predsjednika, usmjerenog k poboljšanju životnog standarda među najširim slojevima. Stoga je većina anketa predviđala podršku od oko 70 % za Correin plan.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više