ElBaradei bi mogao odstupiti bude li rata bez UN-ova mandata

VOĐA inspektora za naoružanje i direktor Agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed ElBaradei u intervjuu za njemački Der Spiegel dao je naslutiti da će dati ostavku počne li rat protiv Iraka bez mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U tekstu koji će u Spiegelu biti objavljen u ponedjeljak, kaže se da je na pitanje ´Hoćete li dati ostavku´, taj odvjetnik rodom iz Egipta, sada na čelu UN-ove agencije za atomsku energiju, odgovorio: ´Ne bavim se takvim misaonim igricama, ali ništa ne isključujem´.

´Čvrsto vjerujem da mir još ima izgleda. Rat bi značio neuspjeh sve međunarodne politike i diplomacije´, rekao je.

Zajedno sa švedskim diplomatom Hansom Blixom, ElBaradei je odgovoran za provjeru iračkih tvrdnji da nema oružje za masovno uništavanje.

´Slažem se sa zadržavanjem vojnoga pritiska na Bagdad. To je u skladu s UN-ovom Poveljom. Ali vojni pritisak i konkretna upotreba sile, to su različite stvari´, rekao je.

Iračka se suradnja posljednjih dana popravlja, rekao je. ´Čini se da su shvatili ozbiljnost situacije´, kaže ElBaradei.

U istome je intervjuu 60-godišnji ElBaradei rekao da bi za težnje za razoružavanjem diljem svijeta bilo katastrofalno kad bi Sjeverna Koreja dobila nuklearno oružje.

´Ako je Sjeverna Koreja doista ponovno pustila u pogon postrojenje u Yongbyonu, to nema nikakve veze s proizvodnjom energije. Ona bi u pola godine mogla proizvesti nekoliko nuklearnih bombi´, rekao je.

´Pjongjang inspektorima mora dopustiti povratak u zemlju i ispuniti svoje međunarodne obveze. Bilo bi kobno poslati pogrešan signal, da se isplati ucjenjivanje nuklearnim oružjem´, kaže ElBaradei.

Pročitajte više