ElBaradei: Iran mora biti otvoreniji prema inspektorima IAEA-e

Iran mora biti otvoreniji prema inspektorima koji istražuju njegov nuklearni program, rekao je u ponedjeljak direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei.

ElBaradei je to kazao na zasjedanju Vijeća guvernera dan nakon što su Iran i Rusija potpisali sporazum o ruskoj isporuci goriva za iransku nuklearku u Bushehru.

"Stvari se kreću, napredujemo", rekao je ElBaradei i pozvao Iran da bude kooperativniji prema inspektorima IAEA-e.

"Tražim od Irana da bude proaktivniji i pruži nam informacije koje mogu ubrzati naš rad", dodao je ElBaradei.

Iran, drugi najveći proizvođač nafte u klubu članica OPEC-a tvrdi da se njegove nuklearne namjere svode na proizvodnju električne energije u što dvoji službeni Washington zbog iranskog naftnog bogatstva, te optužuje Teheran da zakulisno razvija nuklearno oružje.

ElBaradei je kazao da IAEA može provjeriti prekid nuklearnih aktivnosti oko obogaćivanja urana i proces pročišćavanja urana koji služi kao gorivo za nuklearnu centralu odnosno, u slučaju kad je uran visoko obogaćen, za izradu oružja.

"To je dobro", rekao je.

Diplomati ne očekuju da IAEA donese rezoluciju kojom bi se osudile iranske aktivnosti niti očekuje prijavu Irana Vijeću sigurnosti UN-a radi mogućih sankcija.

Europska unija traži od Irana da trajno obustavi nuklearni program nudeći mu mrkvu u obliku gospodarskih i političkih poslova u telekomunikacijama i zrakoplovima te moguće članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no Washington tome pridodaje batinu u obliku prijetnje prijavom VS-u UN-a koje bi donijelo moguće sankcije.

Iran odbacuje europske zahtjeve za trajnim odricanjem od obogaćivanja urana o čemu će u ožujku razgovarati tijekom novog kruga nuklearnih pregovora s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više