EPP izražava solidarnost s "narančastom revolucijom"

ČELNICI europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka izrazili su u četvrtak solidarnost s "narančastom revolucijom" u Ukrajini i pozdravili mirno rješenje krize u toj zemlji.

Vođe Europske pučke stranke (EPP), okupljeni u Meiseu nedaleko Bruxellesa na tradicionalnom skupu uoči summita EU-a, pozvale su ukrajinske vlasti da osiguraju "slobodne, poštene i transparentne izbore" u drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca.

Ukrajinski vrhovni sud poništio je drugi krug predsjedničkih izbora zbog brojnih nepravilnosti, koji su u suprotnosti s međunarodnim izbornim standardima.

EPP također traži da se za predstojeće izbore u Ukrajini uputi što je moguće više promatrača.

"Europska pučka stranka poziva Europsku uniju i zemlje članice da pošalju što je moguće više međunarodnih promatrača za novi drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini", kaže se u rezoluciji, koju su donijeli čelnici te grupacije, među kojima je 13 premijera europskih zemalja.

Na skupu, između ostalih, sudjeluje i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, talijanski premijer Silvio Berlusconi i mnogi drugi.

Na sastanku čelnika EPP-a sudjeluje i Boris Tarasjuk, jedan od vodećih ljudi u koaliciji "Naša Ukrajina", predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka.

"EPP podržava postupno približavanje svih snaga unutar koalicije Naša Ukrajina, na temelju vrijednosti koje dijeli EPP, koji će ukrajinskom narodu ponuditi zajedničku europsku budućnost", kaže se u rezoluciji.

Pročitajte više