Erdogan: Rusija se ne pridržava sporazuma o Siriji

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da Ankara gubi strpljenje po pitanju vojnog napada na sirijsku regiju Idlib, dodavši kako Rusija krši sporazume usmjerene na zaustavljanje konflikta u zemlji, javila je danas televizija NTV.

Izražena je zabrinutost zbog novog izbjegličkog vala iz područja koje graniči s Turskom i dom je tri milijuna ljudi, nakon što je sirijska vojska potpomognuta Rusijom bombardirala Idlib.

Turska i Rusija, koje podupiru suprotstavljene strane u Siriji, dogovorile su se da će raditi na smirenju situacije u Idlibu te stvaranju demilitarizirane zone prema sporazumu iz Astane i Sočija iz 2017. i 2018.

Nastavak borbi

No borbe se nastavljaju u posljednjem pobunjeničkom utočištu u zemlji, u zemlji u kojoj rat traje devet godina, unatoč nekoliko drugih sporazuma o prekidu vatre.

"Trenutno se Rusija ne pridržava sporazuma iz Astane i Sočija", NTV je citirao Erdogana.

U razgovoru s novinarima na letu iz Senegala izjavio je da Turska, koja gradi kuće u sjevernom Idlibu kako bi pružila utočište civilima koji bježe od bombardiranja, gubi strpljenje po pitanju ruskog uplitanja.

"Ako smo odani partneri s Rusijom po pitanju ovoga, trebaju iznijeti svoj stav. Naša želja je da Rusija hitno upozori režim koji je vidi kao prijatelja", rekao je.

"Sporazum u Astani pao je u zaborav. Moramo vidjeti što mogu Turska, Rusija i Iran učiniti da ožive sporazum iz Astane", rekao je.

Sirijske snage ušle u grad u Idlibu

Jučer su sirijske vladine snage ušle u grad na jugu Idliba, što za predsjednika Bašara al-Asada predstavlja značajan napredak.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) rekao je da je turski vojni konvoj od 30 vozila, uključujući i oklopna vozila, ušao u Siriju u ponedjeljak navečer te će uspostaviti promatračko mjesto južno od Saraqeba u Idlibu.

Pročitajte više