Erdoganovi batinaši opet mlatili prosvjednike usred New Yorka

Screenshot: Youtube

JOŠ JEDAN posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana SAD-u, još jedan nasilni incident. Ovog puta mjesto radnje je New York, a vrijeme radnje 72. sjednica Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Nasilje je ovog puta izbilo tijekom Erdoganova govora jučer poslijepodne u hotelu Marriot Marquis u New Yorku, dva dana nakon njegova obraćanja Općoj skupštini UN-a. Erdoganovi nastupi u inozemstvu često su praćeni prosvjedima protiv sve težih kršenja ljudskih prava pod njegovom vlašću, a ni ovaj nastup nije bio iznimka.

Prosvjednik Erdoganu: "Ti si terorist! Gubi se iz moje zemlje!"

Usred Erdoganova govora koji je držao na turskom jeziku, mladić u publici se ustao i prekinuo govor vičući: "Ti si terorist! Gubi se iz moje zemlje!" Na to je došlo do općeg meteža u sali.

Brojni Erdoganovi pristaše su počeli skandirati njegovo ime kako bi zaglušili povike prosvjednika. Osiguranje je potom počelo nasilu izbacivati prosvjednike, od kojih su neki završili i na tlu. Dok su ih vukli van sale, Erdoganovi pristaše naveliko su ih pljuskali i šaketali. Nije poznato je li osiguranje bila američka Tajna služba (koja inače štiti državnike), Erdoganovi osobni čuvari ili hotelsko osiguranje.

Podsjetimo, pri posljednjem Erdoganovu posjetu SAD-u, njegovi tjelohranitelji su se nasilno i divljački obračunali s prosvjednicima u Washingtonu, dok je sam turski predsjednik, to mirno gledao iz službenog automobila.

Majica sa slikom ubijenog dobrovoljca kurdskog YPG-a

Jedan od izudaranih i izbačenih prosvjednika nosio je majicu sa slikom Michaela Israela, američkog dobrovoljca u kurdskoj paravojsci Narodne jedinice obrane (YPG), koja se u Siriji bori pretežno protiv Islamske države, uz manje okršaje s pobunjenicima pod patronatom Turske i manje-više neutralan odnos sa sirijskim režimom. Israel je ubijen u turskom zračnom udaru u Siriji.

Meghan Bodette, jedna od ukupno šestoro prosvjednika, koja je na prosvjedu razvila zastavu ženskog krila YPG-a, rekla je za New York Times da je njihov cilj bio "privući pažnju na zločine turske države i kršenja ljudskih prava kurdskog naroda u Turskoj i Siriji".

"Erdogan ne bi smio ovdje govoriti nesmetano, a mi smo ga izazvali jer američki narod mora znati da država koja tvrdi da je naša saveznica ometa borbu protiv ISIS-a u Siriji i uništava živote civila", naglasila je Bodette.

Pročitajte više