Eskalacija ratnih zločina u sukobima u Somaliji

U RATNOM sukobu u Somaliji sve sukobljene strane činile su ratne zločine, navodi se u izvješću nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW), prenosi BBC.

Organizacija navodi kako najteže zločine čine etiopski vojnici koji vojno podupiru borbu somalske vlade protiv pobunjenika. Oni nerijetko napadaju civilna naselja i pljačkaju bolnice, tvrdi HRW.

U isto vrijeme pobunjenici minobacačima napadaju naseljena područja i ubijaju civile što traje od prosinca prošle godine kada su u Mogadišuu s vlasti svrgnuti somalski Islamisti.

Vlade Etiopije i Somalije međutim niječu tvrdnje o svojoj umiješanosti u pogubljenja nedužnih civila te se odriču odgovornosti za napade na civilne ciljeve.

Samo ove godine u Somaliji je ubijeno preko tisuću ljudi. Ovogodišnja eskalacija sukoba najgora je od 1991. od kada traju ratni sukobi u Somaliji u kojom vladine snage uz pomoć etiopske vojske nastoje iz Mogadišua istjerati pobunjeničke snage.

Pobunjenici pozicioniranjem svojih snaga u naseljena područja civile izlažu velikom riziku od pogibije, što pak ne opravdava planirane etiopske borbene napade na cijela područja nastanjena civilima za koja se vjeruje da se u njima kriju pobunjenici, navode u HRW.

Etiopija optužbe HRW-a naziva "pričama za malu djecu", te samo organizaciju proziva zbog "dobro poznate fabrikacije i pogrešnog informiranja svijeta".

I.K.

Pročitajte više