EU OD TURSKE TRAŽI OBJAŠNJENJA O REFORMI KAZNENOGA ZAKONIKA

Europski povjerenik za pitanja proširenja Guenter Verheugen u subotu je izjavio da Europska unija ima problema s Turskom zbog reforme kaznenoga zakonika te da u vezi s time traži neka objašnjenja od službene Ankare.

Verheugen je to rekao nakon razgovora s turskim veleposlanikom u EU-u Oguzom Demiralpom. Prema Verheugenovim riječima, ipak nema nikakva razloga za odgodu izvještaja o Turskoj koji se očekuje 6. listopada a o kojem ovisi otvaranje pregovora o pristupanju EU s Turskom.

"Ne vidim zašto bi to trebali odgađati", rekao je Verheugen ali i dodao da je problem u tome što je Komisija pretpostavljala da će reforma kaznenog zakona u Turskoj biti prihvaćena prije no što EU objavi izvještaj. U reformu koju je turski parlament odgodio spada i sporni zakon o kriminalizaciji preljuba u braku.

Verheugen je istaknuo da se reforma kaznenog zakona značajno odražava na političke kriterije pristupa. Pri tom su, kako je rekao, pogođena dva područja: ustavno jamčenje pravne države i zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Njemački povjerenik time je izravno proturiječio turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu koji je u petak izjavio kako Turska neće tolerirati nikakvo miješanje u pogledu svojih zakonskih reformi. Po Erdoganu je Turska ispunila kopenhaške kriterije za pristup. Turski veleposlanik Demiralp rekao je u subotu kako ne očekuje da se spor oko reforme kaznenog prava negativno odrazi na izvještaj komisije.

Verheugen nije jasno kazao da li će komisija odustati od preporuke otvaranja pregovora s Turskom ako Ankara ne usvoji reformu kaznenog prava do 6. listopada. "To ću kazati Komisiji 6. listopada", rekao je samo Verheugen.

Odluku o otvaranju pregovora o pristupu EU s Turskom donijet će šefovi država i vlada EU na svom summitu u prosincu. Turska ima status kandidata od 1999. godine.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više