EU voljna pomoći jugoistočnoj Europi u borbi protiv kriminala

EUROPSKA unija voljna je pomoći zemljama jugoistočne Europe, obuhvaćenim procesom stabilizacije i pridruživanja, u borbi protiv organiziranog kriminala, ali glavni teret odgovornosti leži na njima, istaknuli su u četvrtak u Bruxellesu europski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.

U raspravi otvorenoj za javnost ministri su upozoravali da organizirani kriminal na zapadnom Balkanu predstavlja opasnost i za EU, budući da, primjerice, 80 posto droge na europskom tržištu dolazi iz Afganistana preko ´zapadnobalkanskog koridora´.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schilly pozvao je na konkretno djelovanje, jer se ´uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala ne mjeri govorima. Umjesto za kupnju policijske opreme novac se troši na dupliciranje inicijativa´, upozorio je Schilly.

Predstavnik britanskog ministarstva unutarnjih poslova Geoffry Filkin rekao je da pozornost treba usmjeriti na četiri područja u kojima je kriminal na jugoistoku Europe najaktivniji - trgovina drogom, šverc ljudima, pranje novca i korupcija.

Grčki ministar javnog reda Michalih Chrisochoidis je istaknuo da nije dovoljna samo borba protiv kriminala nego da je potrebno ukloniti pretpostavke koje pogoduju nastanku kriminala - nezaposlenost i gospodarska zaostalost.

Pročitajte više