EU želi postrožiti pravila za slanje otpada u siromašnije zemlje

Ilustracija: EPA

EUROPSKA komisija predložila je danas revidiranje europskih pravila o izvozu otpada kako bi državama članicama otežala slanje otpada u siromašnije zemlje.

Predloženi zakon, koji još trebaju odobriti zemlje članice Europske unije i Europski parlament, dio je plana Bruxellesa za smanjenje onečišćenja i osiguravanja da se materijali poput plastike, tekstila i metala ponovo koriste i recikliraju umjesto da se bacaju.

Polovica otpada otišla u siromašnije zemlje

„Cilj je natjerati EU da preuzme veću odgovornost za otpad koji proizvodi. To danas nije slučaj i to je ono što se treba promijeniti“, rekao je visoki predstavnik EU za okoliš Virginijus Sinkevičius.

Unija je prošle godine izvezla oko 33 milijuna tona otpada, od čega je otprilike polovica otišla u siromašnije zemlje koje nisu članice OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj) i koje imaju slabija pravila o gospodarenju otpadom nego zemlje članice EU, prebacujući time zagađenje zemalja Europske unije u inozemstvo.

„Pomislite samo na svo to plastično smeće uslijed lošeg gospodarenja otpadom“, rekao je Sinkevičius.

Siromašne zemlje će morati dokazati da mogu zbrinuti otpad

Po tom prijedlogu, zemlja koja nije članica OECD-a trebala bi obavijestiti Bruxelles da želi primati pošiljke otpada iz EU i dokazati da može brinuti o otpadu na ekološki prihvatljiv način. Ako zemlja to može učiniti, državama EU bit će dozvoljeno tamo otpremati svoj otpad.

Uz to, izvoz otpada u zemlje OECD-a bio bi pod nadzorom Unije, a nakon što se izrazi zabrinutost da takav izvoz uzrokuje zagađenje u nekoj zemlji, Bruxelles bi ga mogao obustaviti ako nema dovoljno dokaza da ta zemlja njime može održivo upravljati.

Europske kompanije trebale bi provesti neovisne revizije za odlagališta izvan Europske Unije u koja šalju otpad kako bi dokazale da se ondje otpad može tretirati na održiv način, rekla je Komisija.

Bruxelles želi veće ovlasti za istragu ilegalnih pošiljki otpada

Prijedlogom EU želi se potaknuti 27 zemalja članica da poboljšaju svoje kapacitete za ponovnu obradu i ponovnu uporabu otpada kod kuće.

Po prijedlogu bi se pojednostavilo pravila za otpremu otpada unutar Unije kako bi se osiguralo da plastika, papir, željezo i čelik mogu biti poslani u europske pogone za recikliranje. Bruxelles također želi veće ovlasti za istragu ilegalnih pošiljki otpada.

Prijedlog je kritizirala industrija recikliranja metala, iz koje tvrde da EU na isti način postupa s plastičnim otpadom s plaža kao i s visokokvalitetnim metalom koji ide u talionice.

„Uspoređuju jabuke i kruške“, rekao je Murat Bayram iz tvrtke European Metal Recycling, dodajući da bi dodana birokracija za izvoz metalnog otpada naštetila industriji jer bi spriječila da višak materijala stigne do krajnjih tržišta gdje je potreban.

Pročitajte više