EUROPA IMA VIŠE BOGATAŠA OD AMERIKE

Najviše milijunaša živi u Europi, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje o najbogatijim ljudima u svijetu. L

Na starom kontinentu živi otprilike 2,6 milijuna najbogatijih osoba, objavio je National Geographic.

"U Europi je veliko bogatstvo naslijeđeno, a kapital se gomilao godinama, pa i stoljećima", izjavio je Jim Wiggins, predstavnik Merill Lincha u New Yorku.

Procjenjuje se da u svijetu ima ukupno 7,3 milijuna ljudi čija se imovina, ne računajući kuće, penje na milijun dolara i više.

Nakon Europe slijede Sjeverna Amerika s 2,2 milijuna milijunaša, azijsko-pacifička regija s 1,8 milijuna, Latinska Amerika i Bliski Istok u kojoj živi po 300.000 milijunaša i Afrika s njih 100.000.

"Općenito, najviše bogatih osoba živi u zemljama s najrazvijenijim gospodarstvom", rekao je Wiggins. "Zapadna Europa ima razvijeno gospodarstvo duže od bilo kojeg drugog područja", dodao je.

Inače, 7,3 milijuna svjetskih bogataša zajedno ima 27,2 trilijuna dolara, što je 3,6 posto više u odnosu na 2002. godinu.

Oko 20.000 osoba ušlo je na listu milijunaša u 2003. godini, 2,1 posto više nego lani, a u 2003. godini zabilježen je i najveći porast broja bogataša u sedam godina koliko se provodi istraživanje, piše National Geographic.

I dok bogati pokušavaju povećati svoje bogatstvo, Svjetska banka procjenjuje da se gotovo 23 posto svjetskog stanovništva bori kako bi zaradilo samo jedan dolar dnevno.

Najsiromašnije su zemlje u podsaharskoj Africi, gdje je, primjerice u Kongu, prosječna godišnja zarada po stanovniku samo 80 dolara.

Južna Azija je drugo najsiromašnije područje u svijetu s približno 37 posto stanovnika koji zarađuju manje od jednog dolara na dan.

Za usporedbu, Svjetska banka rangirala je Luxemburg kao zemlju s najvećim godišnjim prihodom po stanovniku, a slijede Sjedinjene Države, zapadnoeuropske zemlje, Japan i Kanada.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više