EUROPA U SREDIŠTU NJEMAČKO-ŠPANJOLSKOG SUMMITA

Šef španjolske vlade Jose Luis Zapatero i njemački kancelar Gerhard Schroeder predstavili su, po završetku njihova summita u ponedjeljak u Leonu, na sjeveru Španjolske, zajedničku predodžbu o Europi ujedinjenoj na temelju bolje gospodarske i obrambene suradnje.

Dvojica čelnika, koji su se sastali po treći put u nepuna dva mjeseca, istaknuli su da imaju izvrsne bilateralne odnose za koje su rekli da su uzor za dinamiku integracije Europske unije koja, kako je kazao Zapatero, "ulazi u novu fazu punu velikih izazova".

Opetovali su svoju svesrdnu potporu europskom ustavu o kojemu će se u Španjolskoj glasovati 20. veljače na prvom referendumu koji se o tom pitanju organizira u Europi Dvadesetpetorice.

Najkonkretniji rezultat susreta na vrhu na kojemu su sudjelovala dva velika ministarska izaslanstva bila je najava o zaključivanju ugovora na području obrane.

Kako navode diplomatski izvori obiju zemalja, teški pregovori o proračunu Unije za 2007.-2013. uz postupno drastično smanjenje pomoći za Španjolsku, bit će uglavnom tema europskih foruma, a ne bilateralnih susreta, ali su i Schroeder i Zapatero razgovarali o tom pitanju uzdajući se u popustljivost Dvadesetpetorice.

Španjolski socijalistički premijer i njemački socijaldemokratski kancelar prikrili su svoje razočaranje pobjedom konzervativca Georgea W. Busha na američkim predsjedničkim izborima. Zapatero je pomirljivo izjavio da su "odnosi sa Sjedinjenim Državama od presudne važnosti" kako za Madrid, tako i za Europsku uniju.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više