Europarlament: Talijanska zastupnica pokrenula pitanje fojbi

U EUROPSKOM parlamentu u srijedu je došlo do polemike o pitanju "fojbi" koje je nedavno zbog talijanskog TVfilma "Srce u jami" izazvalo niz reakcija u slovenskoj i hrvatskoj javnosti.

Kako je iz Strasbourga javila Slovenska tiskovna agencija STA, talijanska zastupnica Cristiana Muscardini, inače članica stranke Nacionalni savez ministra vanjskih poslova Finija, u svom se nastupu zauzela da se ta do sada "zaboravljena i negirana" povijesna epizoda tretira kao "jedan od prvih slučajeva etničkog čišćenja u prošlom stoljeću". Ona je pitanje "fojbi", kraških jama u koje su bacane žrtve raznih narodnosti u obračunima u Istri i slovenskom primorju u vrijeme II. svjetskog rata, čak usporedila s pokoljem 20.000 poljskih časnika zarobljenih u Katinskoj šumi nakon komadanja Poljske, što je nakon propasti SSSR-a priznato kao zločin tadašnje sovjetske armije i Staljina.

"U fojbama su završili mnogi Talijani samo zato što su bili Talijani", rekla je Muscardi, dodajući da je riječ o zločinu koji se može usporediti s koncentracijskim logorima i sovjetskim gulazima.

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Mojca Drčar Murko replicirala je tvrdnjom da interpretacija događaja iz II. svjetskog rata prema kojoj su Talijani bili žrtva slavenske ekspanzije s istoka znači "apsurdnu reviziju povijesti". Legendu o slavenskom genocidu protiv nedužnih talijanskih civila lansirale su njemačke okupacijske vlasti koje su nakon kapitulacije Italije 1943. godine zauzele Istru, upozorila je Murko, dodajući da je kasnije mit o tome ušao u arsenal ideoloških obračuna s Jugoslavijom.

Pročitajte više