Europska konferencija "Iustitia et pax" želi pomoći BiH

STANJE u Bosni i Hercegovini daleko je od dobroga, a brojni neriješeni problemi to su opasniji što više prijeti opasnost da se na njih zaboravi zbog drugih kriznih žarišta u svijetu, upozorio je u ponedjeljak u Sarajevu pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar istupivši u svojstvu predsjednika komisije Iustitia et Pax Biskupske konferencije BiH.

U Sarajevu je održano trodnevno zasjedanje Konferencije europskih komisija Iustistia et Pax, a biskup Sudar novinarima je kazao kako je to bio rezultat želje da se još jednom pomogne da BiH i njezin glavni grad ne budu zaboravljeni sa svojim neriješenim problemima. Konferencija europskih komisija Justitia et pax je vijeće savjetodavnih tijela nacionalnih Biskupskih konferencija za pitanje pravde i mira, a na ovogodišnju Godišnju skupštinu Konferencije prijavilo se preko šezdeset javnih osoba iz dvadesetak zemalja.

"Postoji opasnost da se u svijetu deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma na temelju dobro friziranih izvještaja stekne dojam da je u BiH sve u redu i da ona više ne treba pomoć", kazao je biskup Sudar.

On je optužio međunarodne predstavnike u BiH kako su najčešći autori takvih pogrešnih izvješća želeći predstaviti rezultate svoga rada boljima nego što su oni u stvarnosti.

Također je istaknuo kako bi zaključak o dobrom stanju u BiH bio više nego pogrešan jer svi trebaju znati kako tamo nema stvarnoga mira.

Trajni mir, kako je pojasnio biskup Sudar, ne znači tek odsutnost rata nego pravdu i normalan život i još puno toga čega u BiH nema niti na vidiku.

"Nadam se da će članovi komisija Iustitia et Pax biti ambasadori onakve BiH kakvu su vidjeli. Oni trebaju prenijeti poruku kako BiH još treba pravdu i pravičnost, nadu i povjerenje u budućnost", izjavio je pomoćni biskup vrhbosanski.

Predsjednik švicarske komisije "Iustitia et Pax", koja trenutačno predsjedava europskom konferencijom, Josef Bieger-Hanggi potvrdio je kako će je želja svih članova ovih komisija, a posebice onih koji su doputovali u BiH, pomoći da se stanje u njoj popravi.

Za to će biti iskorišteno djelovanje ovih komisija u različitim europskim zemljama.

"BiH je ispit za razvitak cijele Europe", kazao je Bieger-Hanggi dodavši kako je upravo to bio povod višednevne temeljite analize stanja u toj zemlji koja će poslužiti za buduće djelovanje komisija Iustistia et Pax.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više