Europska tržišta ponovno u crvenom, Crobex na najnižoj razini u pet mjeseci



EUROPSKA tržišta dionica danas su ponovno zabilježila gubitke, nakon što je efektivna nacionalizacija španjolske regionalne banke tijekom vikenda ponovno pobudila zabrinutost oko rješavanja dužničkih problema u europskim gospodarstvima.

Britanski indeks FTSE 100 pao je za 0,3, francuski CAC-40 za 0,5, a njemački DAX za 1,2 posto. U SAD-u je Dow Jones zabilježio pad od 0,7, a S&P 500 od 0,9 posto. Ključni problem je ponovni nedostatak povjerenja u europski oporavak.

Najnoviju neugodu izazvala je vijest objavljena ovog vikenda da španjolska centralna banka preuzima regionalnu banku CajaSur nakon što se ta banka nije uspjela dogovoriti oko spajanja s drugom bankom. Gubitak je najjače osjetila europska valuta.

Loše stanje na hrvatskoj burzi

Hrvatski burzovni indeks Crobex danas je pao na najnižu razinu u zadnjih šest mjeseci. Crobex je s današnjim padom na 1.984 bazna boda izgubio 0,6 posto vrijednosti u odnosu na zadnji dan trgovanja, pa je hrvatski indeks u mjesec dana preokrenuo trend koji je trajao u prva četiri mjeseca ove godine.

Od kraja siječnja do kraja travnja Crobex je uporno rastao, prateći velike svjetske burzovne indekse, piše Jutarnji. Krajem travnja indeks je porastao na 2.215 baznih bodova, ali odmah je zabilježeno devet radnih dana uzastopnog pada. Neko se vrijeme držala granica od 2.100 bodova, ali svibanj se ipak pokazao vrlo lošim mjesecom za domaću burzu, jer su ulagači, prateći svjetske trendove, nastavili s prodajom dionica.   


U Aziji bolja slika

Euro je do ranog popodneva pao za 1,5 posto u odnosu na dolar. Ipak, europska valuta još uvijek je daleko od prošlog tjedna, kad je pala na 1,21146 eura u odnosu na dolar, što je bila najgora bilanca u zadnje četiri godine.

Azijska tržišta zabilježila su bolje rezultate jer su odbacila brige oko Europe i koncentrirala se na odnose SAD-a i Kine. Sve se više priča da će Kina olabaviti svoju monetarnu politiku i dopustiti yuanu da naraste u odnosu na dolar. Kina već godinama yuan umjetno drži u podcijenjenom položaju u odnosu na dolar kako bi ojačala kineski izvoz u SAD. Kroz sve te godine, to je jedna od glavnih točaka prijepora dva najjača svjetska gospodarstva.

Kineski predsjednik Hu Jintao danas je na otvorenju pregovora kineskog vrha s američkom delegacijom koju u Pekingu predvode Hillary Clinton i Timothy Geithner rekao da će Kina postupno nastaviti s reformom stope razmjene yuana i dolara. Geithner je tu najavu pozdravio.

Pročitajte više