EUROPSKE FILMSKE NAGRADE: NJEMAČKI FILM VODI S PET NOMINACIJA

Njemački film "Good Bye, Lenin!" s pet nominacija jedan je od najizglednijih kandidata za osvajanje europskih filmskih nagrada, dok su britanski filmovi "Dirty Pretty Things" i "Dogville" nominirani u četiri kategorije, izvijestili su u petak organizatori 16. dodjele europskih "Oscara" koja se održava u subotu. L

U konkurenciji su 43 europska filma, kandidirana između 360 prispjelih Europskoj filmskoj akademiji u Berlinu.

Akademiju čini 1600 članova. Nagrade se dodjeljuju svake druge godine u Berlinu, te naizmjenično u drugim europskim gradovima. Dodjela će se dogodine održati u Barceloni.

Njemački film "Good Bye, Lenin!" Wolfganga Beckera, već nagrađivan na ovogodišnjoj dodjeli njemačkih filmskih nagrada, za 16. dodjelu europskih filmskih nagrada nominiran je u pet kategorija, ispred filma "Dirty Pretty Things" Stephena Frearsa sa četiri nominacije i von Trierova "Dogvillea", također sa četiri.

U kategoriji najboljeg europskog filma nominirani su još "In This World" Michaela Winterbottoma, "My Life Without Me" redateljice Isabel Coixet i "Swimming Pool" Francoisa Ozona.

U kategoriji najboljeg europskog glumca kandidiran je Daniel Bruehl za ulogu u filmu "Good Bye, Lenin!", Chiwetel Ejiofor za ulogu u "Dirty Pretty Things", Luigi Lo Cascio u filmu "The Best of Youth", Tomas Lemarquis u "Noi Albinoi", Jean Rochefort u "Čovjeku iz vlaka" te Bruno Todeschini za ulogu u "Njegovom bratu".

U kategoriji najbolje europske glumice nominirana je francuska glumica Helen Mirren u filmu "Calendar Girls", Charlotte Rampling u "Swimming Pool", Anne Reid u "The Mother", Katrin Sass za "Good Bye, Lenin!", Katja Riemann u "Rosenstrasse" te Diana Dumbrava u "Mariji".

Pročitajte više