Europski mediji izvještavaju o gašenju nuklearke u Krškom

O GAŠENJU reaktora nuklearke u Krškom večeras izvještavaju svi europski mediji među kojima BBC javlja da je "Slovenija aktivirala nuklearni alarm u Europskoj uniji". O događaju također javlja AFP koji piše da je večeras zaustavljen nuklearni reaktor u NE Krško zbog curenja u sustavu za hlađenje reaktora.

Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

Mediji također navode da je Europska komisija o događaju izvijestila sve zemlje članice EU kojima je priopćeno da u Sloveniji nije došlo do curenja radioaktivnih tvari u okoliš. Dužnosnici u Krškom nisu željeli prognozirati koliko dugo će elektrana biti izvan pogona već su samo priopćili da će se nakon determinacije kvara pristupiti njegovom uklanjanju.

Putem Europskog sustava za hitnu razmjenu radioloških informacija (ECURIE) svih 27 zemalja članica EU obaviješteno je o događaju. Svaka zemlja članica EU putem sustava ECURIE dužna je Europsku komisiju u "prikladnim intervalima" izvještavati o mjerama koje su poduzete u kriznim situacijama kao i mjerenjima radioaktivnosti u tim slučajevima.

Sustav ECURIE uveden je 1987. godine kao jedan od načina sprječavanja nuklearnih katastrofa kakva je godinu dana ranije pogodila Černobil.

Slovenija najavila gradnju drugog reaktora

Njemački tajnik za okoliš Michael Muller, rekao je da je njemačka savezna vlada u Berlinu od svojih stručnjaka zatražila da istraže slučaj elektrane u Krškom.

Elektrana je u studenom prošle godine ponovno stavljena u rad nakon što je mjesec dana "mirovala" zbog redovnog održavanja. Tada su u elektrani zamijenjena 53 od ukupno 121 gorivnog elementa, a uvedena su i određena napredna rješenja sa ciljem povećanja sigurnosti rada nuklearke.

NE Krško u zajedničkom je hrvatsko-slovenskom vlasništvu, a izgradila ju je američko-japanska kompanija Westinghouse. U funkciji je od 1983. godine. Proizvodi 20 % električne energije koja se potroši u Sloveniji te zadovoljava 15 % hrvatskih potreba za električnom energijom.

Slovenija je prije dvije godine obznanila da u Krškom planira izgradnju drugog nuklearnog reaktora koji bi trebao profunkcionirati do 2017. godine.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više