Europski ministri o Kosovu, Ukrajini, Iraku i Haririju

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica EU u su ponedjeljak istaknuli da Kosovo do sredine ove godine mora u potpunosti ispunjavati standarde o manjinskim pravima i poštivanju etničkih skupina ako želi napredovati prema europskim integracijama, navodi se u izjavi usuglašenoj na kraju sastanka u Bruxellesu.

"Standardi znače poštivanje manjina. Standardi znače multietničko Kosovo. To je nešto što svi trebaju razumjeti", kazao je na konferenciji za novinare visoki predstavnik EU-a za vansjku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, a prenosi agencija Reuters.

"Uočen je mali napredak, ali u idućih tri do pet mjeseci moramo te napore vidjeti pretvorene u pravo djelovanje i prave rezultate na terenu", istaknuo je upravitelj UN-ove administracije na Kosovu Soren Jessen Petersen koji je europske ministre u Bruxellesu izvijestio o situaciji na Kosovu.

"Imamo pred sobom jasan put: opsežno razmatranje statusa Kosova do srpnja, ako bude pozitivna ocjena pregovori o konačnom statusu će početi u rujnu ili listopadu ove godine", kazao je Jessen Petersen.

Dodao je da će stvarni napredak biti ostvaren samo ako se dijalogu s albanskom većinom priključe kosovski Srbi. "Kosovski Srbi će to učiniti samo ako dobiju pozitivan signal iz Beograda. A Beograd bojkotira taj dijalog posljednjih 12 mjeseci", rekao je Jessen Petersen.

Kako prenosi agencija Deutsche Presse (dpa), europski ministri dogovorili su se da će pojačati suradnju s ukrajinskom novom demokratski izabranom vladom, što bi uključivalo i početak pregovora o ambicioznom sporazumu o suradnji i dijalogu o vanjskoj i sigurnosnoj politici.

No, u izjavi ministara Ukrajini nisu ponuđeni nikakvi vidici o članstvu u EU, što je zahtjev ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

Plan EU-a u deset točaka za Ukrajinu obvezuje na produbljivanje trgovinske i ekonomske suradnje i zaključenje sporazuma o čeliku i tekstilu koji su od posebne važnosti za Kijev. EU se obvezala i da će podržati Ukrajinu u priključenju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te o osigurati Kijevu "status tržišne ekonomije" u trgovinskim odnosima s Unijom, prenosi dpa.

Ministri su također obećali da će nastaviti napore za okončanjem izraelsko-palestinskog nasilja, istaknuvši da je cilj rad na suživotu dviju država i stvaranje neovisne demokratske i funkcionalne palestinske države.

Europski šefovi diplomacija su Iraku ponudili obuku za iračku policiju i suce. Odobren je plan prema kojem bi Unija obučila 770 iračkih policajaca i sudaca, a misija bi trebala početi sredinom godine.

Europski su ministri, kako javlja dpa, zatražili i hitno oslobađanje francuske i talijanske novinarke Florence Aubenas i Giuliane Sgrene koje su otete u Iraku.

"Dvije europske novinarke moraju biti odmah oslobođene", istaknuli su ministri vanjskih poslova u zajedničkoj izjavi usvojenoj na kraju sastanka u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova zemlja članica EU su se dotaknuli i nedavnog ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja podržavši zahtjev francuske vlade za pokretanjem hitne međunarodne istrage o tom događaju. Skori parlamentarni izbori u Libanonu trebaju biti slobodni i pošteni bez ikakvog stranog utjecaja i miješanja, istaknuli su ministri vanjskih poslova, a javlja agencija France Presse.


Pročitajte više