Europski potrošači ne žele soju iz iskrčenog dijela Amazonije

Ilustracija: EPA

BRAZILSKI poljoprivrednici mogli bi izgubiti dio europskog tržišta proizvoda od soje čija se vrijednost procjenjuje na pet milijardi dolara godišnje ako ustraju u zahtjevima za ukidanjem moratorija koji trgovcima zabranjuje kupnju te kulture iz iskrčenih dijelova Amazonije.

Ukidanje moratorija

Udruženje uzgajivača soje Aprosoja priželjkuje ukidanje moratorija na kupnju soje iz dijela Amazonije iskrčenog nakon 2008. godine. Tvrde da vlasnici zemljišta u amazonskoj regiji imaju obvezu prema brazilskom zakonu o šumama prokrčiti 20 posto zemljišta za poljoprivredne aktivnosti.

"Taj se pokret uzgajivača (soje) može smatrati izazovom”, upozorila je generalna direktorica udruženja europskih proizvođača biljnih ulja i gotovih prehrambenih proizvoda FEDIOL Nathalie Lecocq.

"Europsko tržište moglo bi biti dovedeno u pitanje bude li u pitanje doveden ili suspendiran moratorij na soju iz Amazonije. Europsko tržište, pokretano zabrinutošću potrošača zbog klimatskih promjena, sve više traži proizvode koji nisu iz prokrčenih područja”, istaknula je Lecocq.

Podrška brazilske vlade

Inicijativa Aprosoje naišla je na podršku u brazilskoj vladi. Brazilska ministrica poljoprivrede Tereza Cristina nazvala je moratorij apsurdnim.

Direktor Aprosoje Bartolomeu Braz Pereira tvrdi da moratorij nije u skladu s brazilskim zakonima koji dopuštaju određene poljoprivredne aktivnosti u Amazoni. Dodao je i da će uzgajivači tražiti povoljnu odluku agencije za tržišno natjecanje CADE.

"Gdje će oni kupovati soju ako ne u Brazilu? Na Marsu? Na Mjesecu?" odgovorio je Pereira na pitanje plaše li se poljoprivrednici europskih kupaca.

Udruženje proizvođača soje i trgovaca Abiove zalaže se pak za zadržavanje moratorija, podsjećajući da je Europa prošle godine od Brazila kupila soju i sojino brašno u vrijednosti pet milijardi dolara.

Gubitak dijela europskog tržišta

Direktor Abiovea Andre Nassar upozorava na opasnost gubitka udjela u europskom tržištu, napominjući da je Europa prošle godine, kada je Brazil gotovo kompletan urod soje prodao Kini, povećala uvoz iz SAD-a i Argentine.

Lecocq pak dodaje da će prema najnovijim podacima pojačano krčenje u Amazoniji samo dodatno odvratiti europske potrošače od tih proizvoda.

"Vjerojatno će potaknuti zakonodavce da poduzmu mjere kako bi spriječio ulazak na europsko tržište robe povezane s deforestacijom", rekla je čelnica europskog udruženja.

Pročitajte više