Europu i Aziju zahvatili prosvjedi protiv održavanja Olimpijskih igara u Pekingu

PRED samo otvaranje Olimpijski igara u kineskoj prijestolnici Pekingu održavaju se prosvjedi diljem europskog i azijskog kontinenta, kojima borci za ljudska prava negoduju zbog održavanja najvećeg sportskog spektakla u toj autoritarnoj zemlji, javlja agencija AFP.

Demonstranti su se okupili na poziv organizacija koje podržavaju političku borbu Tibetanaca i Ujgura, kao i duhovnog pokreta Falung Gong. Tako su širom dvaju kontinenata organizirane ne samo demonstracije, nego i bdjenja, peticije i druge inicijative. Ovakav gotovo svjetski masovni pokret svoj bi vrhunac trebao doživjeti sutra, na sam dan otvorenja Igara, za kada su u svim europskim prijestolnicama najavljena velika okupljanja nezadovoljnika.

Pariška policija zabranila prosvjede

Policijska uprava Pariza, zbog bojazni da bi se mogli ponoviti sukobi od 7. travnja, kada je francuskim glavnim gradom prolazila olimpijska baklja, zabranila je u blizini kineskog veleposlanstva ikakva okupljanja. Takva politika izazvala je žestoke kritike tamošnjih nevladinih organizacija. Tako su "Reporteri bez granica" uputili zahtjev za poništenjem odluke pariške policije.

U Pekingu na Trgu nebeskog mira demonstrirali američki kršćani

Sporadični prosvjedi događali su se i u samoj Kini. Zanimljivo je da su na famoznom pekinškom Trgu nebeskog mira (Tiananmenu) kolektivnom molitvu prosvjedovali američki kršćani i to po drugi put, ali njihova akcija nije dugo potrajala, jer ih je kineska policija ubrzo prilično brutalno odvukla.

Olimpijci uputili otvoreno pismo kineskom predsjedniku

Angažiralo se i 127 sportaša, od kojih su četrdesetorica sudionici Olimpijade, i to potpisujući otvoreno pismo koje su uputili predsjedniku Huu Jintau. Njega se poziva da doprinese ljudskim pravima u svojoj zemlji. Pismo je krenulo na inicijativu organizacije "Sports for peace".

Peticije i bdjenja u svim dijelovima Europe

Peticiju su danas potpisali aktivisti u Berlinu, a pokušali su je predati kineskom veleposlanstvu u tom gradu. Okupili su se i Portugalci u Lisabonu ispred kineskog veleposlanstva, dok je bdjenje za Tibet organizirano u središtu Porta.

Bdjenje  sa svijećama potaknula je Organizacija tibetanske mladeži u Zurichu, Bernu, Baselu i Luzernu, ali i u drugim dijelovima Švicarske. U Norveškoj se večeras očekuje paljenje svijeća koje je za Tibetance pokrenuo Norveški odbor za potporu Tibetu.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više