Eutanazirano svih 115 svinja na gospodarstvu u Bijelom Brdu

VETERINARSKE ekipe jutros su eutanazirale svih 155 svinja na obiteljskom gospodarstvu u Bijelom Brdu kod Erduta na kojemu je jučer potvrđena pojava svinjske kuge, izvijestio je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Svinje su usmrćene od 5 do 10 sati ujutro te su specijalnim hladnjačama prevezene u Sesvetski Kraljevac gdje će biti neškodljivo uništene, kazao je Pavić za Hinu, dodavši da je na tom gospodarstvu izvršena dezinfekcija dvorišta, nastambe za svinje te svih predmeta koji su bili u dodiru sa svinjama.

Pavić je izvijestio i da je tijekom jutra formirano 40 veterinarskih ekipa kojima je zadatak u radijusu tri kilometra od gospodarstva u Bijelom Brdu obaviti inspekcijski nadzor svih gospodarstava koja imaju svinje koje će se sve klinički provjeravati.

Na snazi je i zabrana prometa svim životinjama u radijusu tri kilometra, kao i klanje za vlastite potrebe te hranjenje životinja ostacima hrane, odnosno napojem.

Sva su gospodarstva u tom krugu dužna postaviti dezinfekcijske barijere na ulazima u dvorišta.

Na gospodarstvu u Bijelom Brdu svinjska je kuga otkrivena u petak, a od te je bolesti do jutros uginulo 17 svinja.

Prva pojava svinjske kuge ove godine dogodila se prije desetak dana u Borovu gdje su usmrćene 764 svinje, pa se s danas eutanaziranih 115 broj usmrćenih svinja popeo na gotovo 900.

Pavić je kazao da se zaraza u Bijelom Brdu dovodi u vezu s onom u Borovu jer je, kaže, bilo kontakata među svinjama s ta dva obiteljska gospodarstva.

Pročitajte više